Locuri de poveste din România: Cascadele din Banatul Montan
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Iarna oamenii preferă să meargă la munte. Și pe bună dreptate. Acolo sunt siguri că vor găsi zăpadă și se vor bucura astfel de distracție și peisaje superbe. Totuși, unii poate s-au plictisit de munte și ar vrea totuși să vadă altceva. Banatul Montan a realizat o listă cu nouă cascade care se pot vizita în această perioadă, iar ȘTIRI PENTRU COPII vi le prezintă și vouă.
Prima de pe listă este Cascada Beușnița din Caraș Severin, cunoscută ca fiind una dintre cele mai spectaculoase cascade din țară. Ea cuprinde de fapt mai multe cascade mai mici, ceea ce o face să semene cu un voal al unei mirese. Cascada Beușnița are 15 m și în funcție de anotimp și vreme, turiștii se pot bucura de diverse înfățișări ale acesteia. Cea mai spectaculoasă cascadă din România se află la 10 km de localitatea Potoc, pe drumul forestier spre Păstrăvăria Bei. Pentru a ajunge la ea trebuie să faceți și o drumeție de două ore (dus – întors).
La 6 km de localitatea Potoc, tot pe drumul forestier spre Păstrăvăria Bei, lângă drum, se regăsește și Cascada Văioaga. Aceasta are o cădere de aproximativ 6 m, iar în jurul ei sunt formațiuni calcaroase decorate de natură cu verdeață, mușchi, iederă sau chiar floricele.
Alte cascade de poveste
O altă cascadă superbă este Cascada Vânturătoarea. Traseul către ea pornește de la Podul Cerna, la 12 km de Băile Herculane. Aceasta este mult mai mare decât Beușnița. Apa cade de la o înălțime de 40 m, în paralel cu peretele stâncos. Și denumirea are o semnificație interesantă despre care am vorbit într-un alt articol dedicat doar acestei cascade. Îl puteți citi aici.
În Banat se mai regăsesc și cascadele Modăvița și Burăul Mare. Deși nu sunt foarte cunoscute, ele sunt la fel de minunate ca celelalte. Se spune că sunt unele dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din sudul Banatului. Cascada Modăvița se află la 9 km de Moldova Nouă spre Padina Matei, iar drumeția durează 2 minute, conform reprezentanților Banatul Montan. Dacă o vizitați se merită să o vedeți și pe cealaltă. Cascada Burăul Mare se află puțin mai departe, la 8 km de Moldova Nouă, și implică o drumeție de 20 min.
Cascada Bigăr este și ea o adevărată minunăție care nu mai are nevoie de nici o prezentare, căci e cunoscută de mai toată lumea. În vara anului ce tocmai a trecut aceasta s-a prăbușit, iar ȘTIRI PENTRU COPII a vorbit despre asta aici.
Alte cascade din Banat care merită vizitate sunt Cascada Șușară, Cascada Cârșa și Cascada Sucu. Prima, Cascada Șușară, se află la ieșire din Sasca Montană spre Cărbunari și implică o drumeție de aproximativ două ore (dus – întors). Cascada Cârșa se află la 21 km de Bozovici spre Anina și e poziționată lângă drum, iar Casca Sucu e la 5 km de Poiana Mărului pe Valea Sucului spre Saua Jigorie. Accesul se poate face fie cu o mașină 4×4, fie la pas.