Evenimente astronomice în 2022. Ce putem vedea pe cer
Noul an ne oferă, pe tot parcursul lui, șansa de a ne bucura de planete, eclipse, Lună și stele. Ce evenimente astronomice putem observa pe cer în 2022 aflăm de la astronomul Adrian Șonka care a făcut o prezentare amănunțită.
Unul din cele mai interesante fenomene e că planeta Venus se mută. Ea trece de pe cerul de seară pe cel de dimineață. În primele zile ale lui ianuarie a mai putut fi văzută la apus. Acum ea nu se mai vede, însă de pe 13 – 14 ianuarie apare din nou. De atunci o vom putea vedea dimineața și tot dimineața o putem vedea în tot restul anului.
În martie cerul ne oferă șansa să vedem o „întrecere” a planetelor. „Le avem pe Marte și Venus în aceeași zonă de cer, care se mișcă repede printre stele. Vor avea aceeași viteză aparentă, dar după 10 martie Venus prinde viteză și îl depășește pe Marte pe banda de urgență”, scrie Adrian Șonka pe site-ul său. Spre sfârșitul lunii Venus se întâlnește și cu Saturn, în diminețile când și „secera foarte subțire a Lunii se află în zonă”. În tot acest timp, pe tot parcursul lunii martie, pe cer e și Saturn, iar Jupiter vine și el după 22 martie.
Marte, într-o viteză continuă
Se pare că Marte e în formă în 2022, iar în aprilie, pe cer, va ajunge lângă Saturn. „În diminețile de 3 – 7 aprilie, cele două planete se vor afla una lângă alta pe cer. Se vor vedea începând cu ora 5:30 dimineața, înspre răsărit, până pe la ora 7:00. Dacă te uiți o vei vedea pe Venus prima oară, pentru că este mai strălucitoare. Privește în dreapta ei, nu foarte departe și le vei vedea și pe cele două”, spune astronomul. Vorbim despre un eveniment important și totodată interesant. Asta deoarece următoarea întâlnire a lui Marte cu Saturn va mai avea loc în aprilie 2024.
La începutul lunii mai Venus și Jupiter se apropie. Pentru a vedea această întâlnire e nevoie să fim matinali. Cele două planete vor putea fi văzute spre răsărit, de la ora 5:00, până apare Soarele. În data de 9 mai are loc un eveniment astronomic interesant, de data aceasta seara. Pe la ora 22:20 Luna trece peste o stea strălucitoare din constelația Leo. Steaua va dispărea și va apărea din spatele Lunii după vreo 30 de minute. Astronomul Adrian Șonka spune că evenimentul poate fi văzut mai bine cu ajutorul unui binoclu sau chiar telescop, dar se poate și cu ochiul liber. „Nu este nevoie să știi care este steaua pentru a vedea acest frumos fenomen. Trebuie să știi doar care este Luna și să te uiți la ea în ziua și la ora potrivită”, mai spune astronomul.
Eclipsă de Lună
Tot în mai are loc și o eclipsă de Lună. Mai exact în 16 mai. Deși ea începe la ora 4:31, pe cer nu se va vedea nimic frumos până la ora 5:28. Atunci marginea de sus a Lunii începe să se întunece. Apoi, după 20 de minute, Luna apune. Din iulie și până la finalul anului pe cer vom avea trei planete toată noaptea. E vorba despre Saturn, care răsare prima, apoi Jupiter și ultima e Marte.
În septembrie are loc un alt eveniment interesant. El nu are loc nici dimineața și nici seara, ci chiar la miezul nopții. În data de 15 septembrie, la ora 00:14, Luna va trece peste planeta Uranus și apare o oră mai târziu.
Eclipsă de Soare
În 2022 ne bucurăm și de o eclipsă parțială de Soare. Ea are loc în 25 octombrie. Începe la ora 12:20 și se termină pe la ora 15:00. „Soarele o să fie acoperit de Lună în proporție de 45% în estul țării și de 34% în vest, deci avem o eclipsă civilizată, nu ca nesuferita de eclipsă din 2021, cu acoperire de 0,1% a Soarelui”, scrie astronomul.
Un alt eveniment interesant e cel din decembrie, atunci când Marte se apropie de Pământ pe la 81 de milioane de kilometri. „Planeta se va vedea sus pe cer și prin telescop va arăta grozav. Aparițiile astea frumoase se petrec la fiecare 2 ani și ceva, așa că dacă o ratați pe aceasta mai aveți de așteptat”, spune Adrian Șonka. Tot în decembrie, mai exact în data de 8, Luna trece peste Marte, însă orizontul le acoperă pe amândouă. „O să fie greu, dar frumos de observat. În dimineața de 8 decembrie, la ora 7, când se află foarte jos pe cer, Luna va trece peste Marte. Cu ochiul liber se va vedea cum Marte pur și simplu dispare în spatele Lunii Pline, dar prin telescop se va vedea discul planetei, deci dispariția durează mai mult”, informează astronomul.