În 15 ianuarie 2022 se aniversează 172 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Tot în ianuarie, însă pe data de 27, se comemorează 103 ani de la moartea poetului Ady Endre. Amândoi sunt personalități importante care au influențat decisiv literatura română și cea maghiară. „Concursul Viața prin ochi de poet își propune să stimuleze talentul literar al elevilor din județul Bihor, în condiții de deplină libertate de creație, cu explorarea unui orizont ideatic și emoțional propriu fiecărui autor”, transmis organizatorii.
Participarea la concurs presupune redactarea unei poezii (maximum două), pe o temă la alegere, în limba română sau maghiară, de către elevii din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Poezia sau poeziile trebuie redactate pe o foaie în format A4, cu caractere de 12, Times New Roman, la un rând distanță. Creațiile literare vor fi trimise în format electronic, sub forma .doc/.docx, pe adresa de email pedagogiemuzeala@mtariicrisurilor.ro. Termenul limită este până la data de 15 ianuarie 2022. Atenție. Vor fi descalificate creațiile literare care nu respectă criteriul originalității, precum și cele redactate fără diacritice.
Lucrările participanților vor fi transmise însoțite de următoarele date de identificare ale acestora: nume și prenume elev, titlul poeziei, profesor coordonator, unitatea de învățământ, număr de telefon, adresă de e-mail.
Secțiunile concursului
Concursul „Viața prin ochi de poet” se împarte în două secțiuni:
Poezie în limba română, categoria șapte – 14 ani, respectiv 15 – 18 ani;
Poezie în limba maghiară, categoria șapte – 14 ani, respectiv 15 – 18 ani.
Jurizarea va avea loc în perioada 17 – 21 ianuarie 2022. Premiera celor mai bune creații va avea loc, în măsura situației impuse de starea de alertă, într-un cadru festiv, în data de data de 26 ianuarie 2022, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, str. Iosif Vulcan, nr. 16, pentru secțiunea în limba română. Pentru secțiunea în limba maghiară premiera va avea loc în 27 ianuarie, la Muzeul Memorial „Ady Endre”, Parcul Traian nr. 1.
Vor fi acordate locurile 1, 2 și 3, pentru fiecare categorie, precum și un premiu special la fiecare secțiune. Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0259/706101, Lavinia Ungureanu, muzeograf Relații Publice și Expoziții și responsabil de proiect.