Invențiile au schimbat viața oamenilor. Paiele de băut, o invenție mai veche decât ați crede
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre paiele de băut, o invenție mai veche decât ați crede.
Ieri, 3 ianuarie, au fost sărbătorite paiele de băut. Tocmai din acest motiv am ales ca azi să vă vorbim despre ele. Să vă spunem povestea lor. Începutul poveștii nu-l știm. Practic, nu-l știe nimeni cu exactitate. Asta deoarece primele paie au fost folosite cu vreo șapte mii de ani în urmă. Bineînțeles, n-au fost folosite în forma de azi, dar au existat. Cel care a primit un brevet pentru paiul de băut a fost Marvin Chester Stone. El s-a născut în 1842 și era fiul unui alt inventator, Chester Stone. Până să inventeze paiele de băut Marvin Chester Stone a inventat o mașină pentru fabricarea suporturilor de țigări din hârtie, scrie thoughtco.com.
Cum au apărut paiele de băut moderne
Înainte de a fi inventate paiele de Marvin Stone, oamenii foloseau materiale naturale pe post de paie. Ei foloseau, spre exemplu, iarbă de secară și stuf pentru a consuma alimente reci. Însă, acestea le dădeau băuturilor un gust și un miros suplimentar și pe lângă asta se mai și crăpau sau mucegăiau. Marvin Stone a identificat această problemă a oamenilor așa că s-a gândit cum să o rezolve. Zis și făcut. A luat un creion pe care a înfășurat benzi de hârtie, iar apoi le-a lipit împreună.
Apoi, a mai făcut un experiment folosind hârtie de manila acoperită cu parafină. Asta făcea ca paiele să nu se ude atunci când erau folosite. Inventatorul a decis că paiele ideale aveau o lungime de aproximativ 20 de cm și un diametru suficient de îngust pentru a preveni trecerea unor lucruri precum sâmburii de lămâie.
Paiele de băut au fost brevetate în 3 ianuarie 1888. Până în 1890 fabrica lui Marvin Stone producea mai multe paie decât suporturi pentru țigări. În 6 februarie 1896 inventatorul a solicitat două brevete americane pentru o mașină care făcea paie artificiale din hârtie. Brevetele au fost publicate în 22 iunie 1897. Paiul care se îndoaie, cel din plastic pe care-l putem modela cum vrem noi, a fost inventat în 1937 de către Joseph Friedman. Paiele din metal sunt cele mai prietenoase cu mediul. Acestea se spală folosind o periuță care e de obicei inclusă și pot fi apoi refolosite.
Dicționar
Manila: fibră textilă extrasă din frunzele unei plante exotice (Musa textilis) folosită la fabricarea frânghiilor, a sforilor și a unor pânzeturi;
Parafină: substanță solidă, albă și translucidă, formată dintr-un amestec de hidrocarburi saturate obținute la distilarea țițeiului sau a cărbunilor și utilizată la fabricarea lumânărilor, la impregnarea hârtiei și a țesăturilor, ca materie primă în industria chimică etc.