3 ianuarie: ziua în care ne urcăm pe cântar și învățăm să dormim
Copiii cool fac sport și sunt atenți la greutatea lor. Au învățat de la părinți, iar acesta e un lucru bun. Astăzi, 3 ianuarie, este ziua în care ne urcăm cu toții pe cântar. Zilele de sărbătoare au fost unele în care ne-am permis să mâncăm mai mult și poate mai puțin sănătos. Așadar, a venit momentul să ne stabilim primul obiectiv pe anul acesta: o viață sănătoasă și echilibrată.
Că vă vine sau nu să credeți, Ziua Cântăririi Greutății chiar există. Nu e ea o sărbătoare oficială, ci mai degrabă una de amuzament. Cu toate acestea multă lume o cunoaște și vorbește despre ea. Mesele de Crăciun și Anul Nou au făcut ca majoritatea dintre noi să ia în greutate. Unii au luat mai mult, alții mai puțin. Noi, ȘTIRI PENTRU COPII, promovăm un mod de viață sănătos și dinamic. Și, așa cum spuneam încă de la început, copiii cool sunt atenți la greutatea lor. Așadar, cu ocazia acestei zile, și pentru un prim pas către o viață sănătoasă, e nevoie să ne urcăm pe cântar.
Apoi, după ce vedem cum stau lucrurile, tot ce avem de făcut e să ne apucăm să mâncăm sănătos și să facem sport regulat. Mișcarea nu doar că ne va ajuta să slăbim, ci va fi benefică și pentru starea noastră generală de sănătate. Despre Ziua Cântăririi nu se cunosc foarte multe aspecte. Ea ar exista cam de când există și obiceiul de a mânca în exces în timpul sărbătorilor, adică de foarte mult timp, scrie daysoftheyear.com.
Ce mai sărbătorim azi, 3 ianuarie
Ziua Cântăririi Greutății nu e singura zi pe care oamenii o celebrează în a treia zi din an. Ziua Somnului este și ea sărbătorită azi. La fel ca cea legată de cântărit, nici povestea acesteia nu este cunoscută. Știm doar că după atâtea zile de petrecere e vremea și pentru puțină odihnă. Pe de altă parte, e important de știut faptul că există și o zi oficială și internațională a somnului, iar în acest an ea va fi celebrată pe 18 martie.
O viață sănătoasă nu înseamnă doar sport și alimentație sănătoasă. Mai înseamnă și un somn odihnitor, iar ȘTIRI PENTRU COPII v-a vorbit de mai multe ori despre acest subiect. În funcție de vârstă, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic. Așadar, bebelușii dorm circa 16 ore pe zi, copiii cu vârstele între trei și 12 ani dorm în jur de 10 ore, între 13 și 18 ani copiii au nevoie de 9 ore de somn. După 19 ani, dormim cam 8 ore, iar după 65 de ani ne sunt suficiente 6 ore. Oamenii dorm, în medie, cu trei ore mai puțin decât alte primate precum cimpanzeii sau babuinii, care dorm aproximativ 10 ore pe zi.
După cum spuneam, redacția noastră v-a vorbit de mai multe ori despre somn. Spre exemplu, medicul Tamara Marcovici, specialist în somnologie, a dezvăluit tot ce nu știați despre somn în cadrul unui interviu. Îl puteți citi aici. Cu o altă ocazie v-am prezentat rețeta somnului sănătos și sfaturile utile ale specialiștilor. Le puteți consulta aici. Mai multe sfaturi pentru a avea un somn odihnitor puteți descoperi aici. De somn se leagă și o fobie despre care am vorbit aici, iar despre pernă, cea care ne face somnul mai dulce, am vorbit aici.