Templul faraonului misterios. O noua descoperire în Egipt
Arheologii egipteni și străini au descoperit de-a lungul anilor mii de structuri antice – și chiar orașe întregi. Cu toate acestea, descoperirea încă unui templu al soarelui construit de faraonii dinastiei a V-a s-a dovedit extraordinară. O noua descoperire în Egipt – templul faraonului misterios.
Templu din lut
Massimiliano Nuzzolo, profesor asistent de egiptologie la Academia Poloneză de Științe, a dezvăluit descoperirea unui al treilea templu al soarelui „pierdut” în Abu Ghurab, la aproximativ 12 mile sud de Cairo. Spre deosebire de templele soarelui găsite anterior, care au fost construite din piatră, acesta a fost realizat din cărămizi făcute din lut. A fost îngropat sub templul soarelui Nyuserra, descoperit de oamenii de știință în 1898. Nyuserra, care a domnit între 2400 și 2370 î.e.n., a fost al șaselea faraon al dinastiei a V-a.
Faraonul misterios
Deși recenta descoperire este similară structural cu templul soarelui din Nyuserra, dr. Nuzzolo nu crede că a fost construit de același faraon. Expertul spune că faraonii egipteni nu și-au reconstruit clădirile din piatră cu cărămizi din lut. Mai mult, artefactele găsite în interior, care includ recipiente pline cu noroi ritual, datează de la mijlocul secolului al 25-lea î.e.n. — cu o generație sau două înaintea erei lui Nyuserra.
„Arheologii secolului al XIX-lea au excavat doar o foarte mică parte din această clădire din cărămizi de noroi sau lut de sub templul de piatră din Nyuserra și au concluzionat că aceasta a fost o fază anterioară de construcție a aceluiași templu”, a declarat Nuzzolo pentru CNN. „Acum descoperirile noastre demonstrează că aceasta era o clădire complet diferită, ridicată înainte de Nyuserra”.
În timp ce Dr. Nuzzolo și echipa sa sunt încrezători că structura de noroi este un templu al soarelui, ei nu cunosc faraonul care l-a ridicat. Oamenii de știință cred că săpăturile ulterioare vor ajuta la dezvăluirea identității regelui. De asemenea, ei speră că artefactele vor oferi informații despre civilizația antică și obiceiurile ei.
Rege, faraon, zeu
Cărămizile de noroi ar putea explica, spun arheologii, de ce templele soarelui au fost atât de greu de găsit. „Acest lucru (folosirea cărămizilor de noroi) poate să fi facilitat dispariția lor de-a lungul secolelor, așa cum sa întâmplat cu mai multe alte monumente egiptene antice construite cu același material perisabil”, explică dr. Nuzzolo.
Dedicate zeului soarelui Ra – cea mai puternică zeitate a Egiptului antic – templele soarelui au fost unice pentru dinastia a V-a. Dr. Nuzzolo crede că scopul lor principal a fost ca faraonul să se ridice statutul la zeu, pretinzând că este singurul fiu al lui Ra. „Indirect, așadar, scopul principal al templului era acela de a fi locul de îndumnezeire a regelui viu”, explică el.