COMORILE MUZEELOR. Corpus Juris Hungarici, vechea constituție a Regatului Ungar
Din culisele Muzeului Național al Banatului vă prezentăm astăzi, în cadrul rubricii COMORILE MUZEELOR, Corpus Juris Hungarici, vechea constituție a Regatului Ungar. Pe vremuri, aceasta era și constituția locuitorilor din Banat, Crișana și Transilvania.
Astăzi vă prezentăm un obiect deosebit care face parte din colecția de cărți vechi ale Muzeului Național al Banatului. Este vorba despre Corpus Juris Hungarici, corpul de legi al Ungariei Medievale. Acest corp a funcționat în perioada Evului Mediu. El conține toate legile și decretele emise între anii 1036 – 1690.
Am putea să ne gândim la această carte ca la vechea constituție a Regatului Ungar. Ea avea rolul de a face ordine în viața juridică din Ungaria. Această constituție a funcționat inclusiv pentru locuitorii din Banat, Crișana și din Transilvania, aceste regiuni aparținând, până la Revoluția din 1848, de Ungaria.
Corpus Juris Hungarici a fost editat în anul 1696 de către István Werbőczy, un jurist nobil. Această carte mai este numită și Tripartitum deoarece este împărțită în trei părți. Ea urmărește drepturile și legile nobilimii.
Constituția a fost scrisă în limba latină
Tripartitumul a fost scris inițial în limba latină, limba oficială a Regatului Maghiar. Din această cauză, felul în care este scrisă colecția de legi și decrete este specifică vechiului drept roman în care cei care nu făceau parte din înalta societate erau considerați plebei.
Prima parte a cărții este Tripartitumul lui Werbőczy. A doua parte conține legile adoptate cu ocazia adunărilor generale și care sunt de fapt articole de legi punctuale de pe vremea lui Ștefan cel Sfânt, din 1035. Ultima parte este reprezentată de legile scrise după cucerirea Ungariei de către Imperiul Otoman.
Deși a fost editată în anul 1696, cartea a fost legată mai târziu, în timpul secolului al XVIII-lea. Putem să ne dăm seama de acest lucru deoarece coperta este specifică acelei perioade. De asemenea, Paginile au fost vopsite cu roșu pe lateral pentru a fi ferite de praf.