Un nou studiu realizat de oameni de știință francezi arată că desenele realizate deurangutani prezintă informații despre stilul lor de viață și chiar starea lor de spirit. Aflați ce mistere dezvăluie desenele urangutanilor.
Mâzgălelile urangutanilor, obiect de studiu
Pentru un observator neatent, desenele urangutanilor par a fi mâzgălelile unui copil mic. Cu toate acestea, un nou studiu realizat de oameni de știință francezi a descoperit că modelele aparent aleatorii prezintă stilul de viață și posibil chiar starea de spirit a maimuțelor.
Cédric Sueur, primatolog la Institutul Universitar din Franța, s-a gândit să arunce o privire mai atentă asupra „operelor de artă” realizate de urangutani, după ce a observat-o pe fiica sa mică care mâzgălea „ca și cum ar avea sens ce face”. Echipa primatologului a decis să se concentreze pe urangutani, cu care împărțim 97% din ADN. Ei au mers la Parcul Zoologic Tama din Japonia, ai cărui urangutani rezidenți sunt încurajați să… deseneze.
1.500 de desene în cinci ani
Echipa a primit 1.400 de „capodopere” realizate cu creioane colorate de cinci urangutani între 2006 și 2016. Majoritatea — 1.299 — au fost realizate de Molly, un urangutan din Born care s-a apucat de desenat la vârsta de 54 de ani. Maimuța, care intre timp a decedat, a făcut peste 1.500 de desene în doar cinci ani. „Ceilalți își terminau compozițiile foarte repede, dar ea lucra la ale ei câte o oră sau mai mult” spune Cédric Sueur.
Cele 793 de lucrări de artă selectate pentru studiu au cuprins motive de bază similare, descrise de cercetători ca bucle, cercuri și „modele de evantai”. Cu toate acestea, au existat diferențe semnificative în stiluri. De exemplu, Molly a apăsat mai puțin pe creioane. A folosit o varietate mai mare de linii decât ceilalți urangutani. Între timp, Kiki, o mare maimuță în vârstă de 10 ani, părea să prefere o paletă de culori minimalistă. Ea apăsa mai tare pe creioane pentru a desena.
Viața de zi cu zi, în desene
O analiză separată a desenelor lui Molly a dezvăluit alte perspective interesante. Echipa a observat că desenele ei păreau să reflecte experiența ei de zi cu zi. De exemplu, opera de artă creată după o vizită a unui grup de copii de școală elementară a fost mai vibrantă și mai complexă decât cele pe care le-a făcut în ultimele două zile. Sueur și echipa sa speculează că vizita a motivat-o pe Molly să deseneze mai colorat și mai viu. De asemenea, părea că preferă să folosească creioane violete primăvara și verzi în timpul verii și iernii.
Cercetătorii, care și-au publicat recent descoperirile în jurnalul Animals, atribuie diferențele dintre picturi personalității și chiar diferitelor abilități cognitive la animale. Ei speră că desenele urangutanilor – care seamănă cu cele ale copiilor mici – pot oferi indicii despre evoluția artei umane.