Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre ursul panda, „ursul-pisică”. Haideți să aflăm mai multe despre unul dintre cele mai iubite animale de pe glob.
Animalul despre care vom vorbi astăzi este unul iubit în toată lumea. Ursul panda ne-a furat inimile nu doar prin aspectul său neobișnuit, ci și prin personalitatea sa hazlie. Frumosul urs alb-negru este o adevărată comoară națională a Chinei, el fiind portretizat în arta chinezească de mii de ani. Chinezii îi numesc pe aceștia „ursuleți-pisică”.
În primul rând, atunci când ne gândim la panda ne gândim la colorația sa bizară. Există mai multe teorii când vine vorba despre blana albă și neagră a acestui animal. Unii susțin că ea are rolul de a-i ajuta pe ursuleți să iasă în evidență și să se găsească mai ușor în pădure. Alții cred că aceasta îi ajută să se camufleze atunci când stau în copaci. Fiecare ursuleț are colorația puțin diferită. De asemenea, există cazuri foarte rare în care în loc de blană neagră, urșii panda au o blană maronie.
Lungimea unui urs panda este de 1,5 metri iar înălțimea lor până la umeri de 70 – 80 de centimetri. Femelele pot avea o greutate de 70 – 100 de kilograme în timp ce masculii pot avea 86 – 125 de kilograme. Durata lor de viață este de 14 – 20 de ani în sălbăticie și de până la 30 de ani în captivitate.
Urșii panda trăiesc în munții din sud-vestul Chinei, în păduri noroioase și umede. Aceștia pot fi găsiți la o altitudine de 1.200 – 3.500 de metri. Ideal, pădurea în care trăiesc trebuie să fie una de conifere, cu acces la bambus și la apă. Aceste păduri le oferă trunchiuri mari și goale de copaci unde ursuleții își pot construi bârlogurile. Un urs panda nu își părăsește zona sa care este de 8 – 18 kilometri pătrați. În cazul în care hrana nu este suficientă, această zonă poate să crească.
Principala sursă de hrană a urșilor panda este bambusul. Din cauza faptului că este slab în nutrienți, dragul nostru ursuleț este nevoit să mănânce 12 ore pe zi. Inclusiv frunzele de bambus sunt în meniu. Pe lângă această plantă, ursul panda mănâncă de nevoie și ierburi, bulbi, fructe, insecte și chiar rozătoare atunci când găsește.
Precum alți urși, ei își petrec toată ziua mâncând și dormind. Aceștia sunt animale solitare, adică singuratice, fiecare având propriul său loc. Având nevoie de atât de mult bambus pentru a supraviețui, este și greu ca mai mulți urși să împartă aceeași zonă. Atunci când doi panda se întâlnesc, se mârâie unul pe celălalt și pot sări chiar și la bătaie. Singurele excepții sunt atunci când urșii se întâlnesc să se împerecheze sau atunci când mama stă alături de puii săi.
Vorbind de împerechere, urșii panda au o rată de reproducere foarte scăzută. Femelele mature dau naștere o dată la doi – trei ani. În habitatul natural, o femelă naște de aproximativ cinci ori de-a lungul vieții.
La naștere, urșii panda au dimensiunea unei bucăți de unt. Ei nu au păr și sunt complet lipsiți de ajutor. Mama are responsabilitatea de a avea grijă de acești puiuți, ținându-i la piept cu ajutorul labelor, asemenea cum țin oamenii un bebeluș. Timp de câteva zile de la naștere, ea nu părăsește deloc bârlogul, nici măcar pentru a mânca sau pentru a bea apă.
Ochii puiului se deschis după 50 – 60 de zile. În jurul vârstei de 10 săptămâni el începe să se târască. La vârsta de 14 săptămâni apar primii dinți. După 21 de săptămâni micuțul panda este deja în stare să meargă. La această vârstă începe deja să se joace cu mama sa. Ursuleții de panda sunt foarte jucăuși și curioși, în captivitate dorind să stea mereu alături de îngrijitori. La vârsta de șapte – nouă luni micuțul panda începe să mănânce bambus. El rămâne alături de mama sa până la vârsta de un an jumate.
Astăzi, doar 1.800 de urși panda mai trăiesc pe glob. Până în anul 2016, ei au fost considerați ca fiind în pericol de dispariție. Totuși, după multe eforturi de conservare de-a lungul ultimelor decenii, ei sunt acum considerați ca fiind vulnerabili. Din nefericire, supraviețuirea urșilor panda depinde de efortul centrelor de conservare. Habitatul natural al acestora este mult mai mic față de cum era acum 100 de ani.
Cea mai recentă știre cu privire la urșii panda vine din China. Mai exact, este vorba despre doi pui gemeni care s-au născut la o grădină zoologică din municipiul Chongqing, din sud-vestul Chinei. Aceștia au fost prezentați recent vizitatorilor.
Cei doi pui se numesc Qizhen și Qibao. Ei s-au născut pe 13 septembrie. Recent, aceștia au împlinit frumoasa vârstă de 100 de zile. Îngrijitorii au decis să organizeze cu această ocazie o adevărată petrecere aniversară. Astfel, cei doi puiuți au avut ocazia să se joace o zi întreagă printre baloane colorate.
Datorită eforturilor concentrate ale îngrijitorilor, cei doi gemeni se dezvoltă bine. Qizhen, puiul femelă, cântărește în jur de 5.420 de grame. Qibao, puiul mascul, are aproximativ 5.490 de grame.
Grădina zoologică din Chongqing deține exemplare de urși panda încă din anii ’60. Ea se ocupă de creșterea puilor începând din anii ’80. Până în prezent, în cadrul grădinii zoologice au venit pe lume 40 de pui de ursuleți panda.
Sursă foto: pixabay.com, cgtn.com
Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Renul, animalul lui Moș Crăciun