Povestea celui mai tare matematician indian. Să vedeți ce făcea la 12 ani
Pe 22 decembrie, India l-a sărbătorit pe Srinivasa Iyengar Ramanujan și, implicit, matematica. Începând cu anul 2012 fostul prim – ministru a stabilit ca această zi să fie Ziua Națională a Matematicii. Iată care e povestea celui mai tare matematician indian. Să vedeți ce făcea la vârsta de 12 ani.
Srinivasa Iyengar Ramanujan a fost un copil geniu. Asta fiindcă la numai 12 ani stăpânea foarte bine noțiunile de trigonometrie. Practic, el le știa pe când ceilalți abia le descopereau. Matematicianul s-a născut în 22 decembrie 1887. De aici și motivul pentru care Ziua Națională a Matematicii a fost stabilită la această dată. Srinivasa Ramanujan a fost foarte respectat datorită pasiunii sale față de matematică, precum și pentru contribuțiile aduse în acest domeniu. El a fost cunoscut ca „omul care cunoștea infinitul”.
Când era doar un copil, Ramanujan reușea să rezolve cu ușurință probleme de matematică pe care ceilalți copii de vârsta lui nu puteau să le rezolve. Era atât de pasionat de matematică încât chiar a pierdut o bursă din această cauză. La 17 a câștigat o bursă la un colegiu important, însă nu a reușit să-și ia examenele la anumite materii fiindcă se concentra doar pe matematică, scrie jagranjosh.com. Tânărul a reușit să aducă contribuții importante în matematică. Printre ele se numără teoria numerelor, fracțiile continue și seriile infinite.
22 decembrie – Ziua Națională a Matematicii în India
Din cauza unor probleme de sănătate c a încetat din viață la vârsta de 32 de ani. Cu toate acestea meritele lui au fost apreciate. Munca lui a deschis noi direcții de cercetare în domeniul matematicii. Ramanujan a reușit să ofere soluții la probleme pe care oamenii le considerau imposibil de rezolvat.
Pentru ai recunoaște la nivel național meritele, în 2012 s-a stabilit ca, în India, ziua de 22 decembrie să fie Ziua Națională a Matematicii. Pe baza poveștii lui Srinivasa Ramanujan a fost lansat, în 2015, chiar și un film. El se numește „The Man Who Knew Infinity” și descrie viața și călătoria matematicianului către stabilirea renumitelor teorii matematice.