Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un pirotehnist. Aflați mai multe despre o meserie în care ai nevoie de curaj.
Flavius Marocico e pirotehnist de aproximativ trei ani și își desfășoară activitatea în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Banat”. L-am rugat, înainte de toate, să ne explice ce face un pirotehnist. Atenție. Nu toți pirotehniștii se ocupă cu artificii și petarde. „Pirotehniștii sunt de mai multe feluri. Sunt pirotehniști pe parte militară și pe parte civilă. În cazul nostru, la ISU, suntem pe parte militară. Ce facem noi pe parte militară? Ne ocupăm de asanarea munițiilor neexplodate din teren, precum și cu distrugerea lor. Aici mă refer la muniții neexplodate din conflicte armate”, explică Flavius.
Atunci când trebuie să plece la o intervenție, pirotehniștii știu exact ce au de făcut. „În momentul în care se dă alarma, în funcție de personal, mergem la intervenție. Doi – trei. Depinde și de ce informații avem. Cam ce ar putea fi acolo. Oamenii ne dau o informație generală. Până nu ajungem acolo nu știm exact cu ce ne confruntăm. Plecăm cu autospeciala, în sistem prioritar, cu sirenele, echipați corespunzător. Ajungem la locul intervenției și acolo se execută balizarea, cercetarea. În sensul că vedem despre ce e vorba. Dacă e în regulă și muniția se poate ridica, o luăm și o transportăm într-o ladă prevăzută special pentru asemenea misiune, la depozit. Acolo, când se stabilește, se va executa o distrugere în poligon. De asemenea, se mai face și detectarea. Avem un detector și îl folosim să vedem dacă mai sunt și alte muniții”, spune Flavius.
Vorbim despre o meserie periculoasă, iar frica își poate face apariția. „E o meserie foarte periculoasă. În sensul că nu ai voie să greșești. Pentru că o greșeală înseamnă o explozie și o explozie implică automat răni foarte grave. Eu consider că e normal să-ți fie puțin frică de o asemenea situație. Noi avem o pregătire de specialitate. Cam știm cu ce ne confruntăm. Și atunci avem o idee. Când ajungem la locul de față vedem despre ce este vorba, identificăm muniția și știm cât e de periculoasă, cum procedăm. Și atunci nu mai este neapărat această frică”, ne explică pirotehnistul.
Se apropie Revelionul, perioada din an în care oamenii se bucură de artificii. Ele nu trebuie să fie utilizate de către persoane neautorizate, iar asta fiindcă sunt periculoase. „În primul rând sunt periculoase pentru că sunt imprevizibile”, spune pirotehnistul. El ne mai explică că ar trebui, ca atunci când cei care au drept să folosească artificiile, să citească instrucțiunile de folosire. Este foarte important ca artificiile sau petardele care nu au avut efectul dorit să nu mai fie refolosite. Despre petarde și artificii am vorbit cu altă ocazie. Puteți citi articolul cu recomandările Poliției aici.
Ce care se ocupă de spectacolele de artificii sunt tot pirotehniști, însă cei din partea civilă. Deci, cei de la ISU nu au nici o legătură cu aceste spectacole. „Sunt artificieri, care urmează și ei anumite cursuri și sunt pregătiți ca să facă un spectacol special de artificii. Ei știu exact care e ordinea lor, ce să folosească, cum să le îmbine”, ne explică Flavius.
Pentru a deveni pirotehnist e nevoie de o pregătire specială. „Ca să fii pirotehnist pe parte militară trebuie să urmezi Academia Tehnică Militară. Acolo este o specialitate, Sisteme de baraj și distrugere de mine, în care efectiv despre asta înveți. Faci patru ani și apoi, în funcție de ministerul în care vei fi încadrat, acolo vei acționa ca pirotehnist. Poate să fie și SRI și ISU, în cazul meu”, ne explică Flavius. Pentru a deveni pirotehnist mai sunt și alte metode. Școala poate fi urmată și în altă parte și pot deveni pirotehniști și cei de la Academia de Pompieri. Cum? Ne-a explicat Flavius în interviul video de mai sus.
În general pirotehniștii sunt băieți. Dar asta nu pentru că fetele nu ar avea voie. „Avem colege care sunt în cadrul ISU, tot în funcția de pirotehnist, din alte județe. Sunt mai puține femei decât bărbați, dar e posibil. Dacă vrei, se poate fără nici o problemă”, spune Flavius.
Iată care sunt, în opinia lui Flavius, cele mai importante calități de care are nevoie un pirotehnist. „Calitățile necesare ar fi în principal responsabilitatea, să fii ordonat, să respecți procedurile în tocmai, să nu te abați, să nu le tratezi superficial. Să ai și puțin curaj, să nu ai frica aceea când umbli cu dispozitivele care prezintă un risc, munițiile neexplodate. Și să încerci să fii cât mai pregătit ca să nu faci cumva o greșeală. Să fii serios în ceea ce faci”, mai spune Flavius.
Pirotehnistul ne-a spus ce-i place cel mai mult la această meserie, dar și cel mai puțin. „Cel mai mult îmi place că tot timpul e ceva nou. Adică nu știi cu ce te confrunți până nu ajungi acolo. Și poți să descoperi de la un simplu proiectil la un întreg depozit de muniție. De exemplu am avut o intervenție la care am descoperit 20 de mine antitanc și multe proiectile. E o satisfacție că ajuți și oamenii. Pentru că în general ei le găsesc în grădină. Și nu mai există acel risc. Sunt oameni care nu știu și nu e în regulă să facă ceva din proiectile, să încerce să folosească fierul sau ceva de genul.
Ce-mi place cel mai puțin e că, uneori, știi când mergi, dar nu știi cât poate să dureze. Se poate întâmpla oricând. Nu știi când. Și, cumva, știi că mergi, dar nu știi ce găsești acolo și cât durează intervenția. Dar nu e neapărat un aspect neplăcut”, spune Flavius.
Pirotehnistul are și câteva sfaturi pentru copiii care își doresc să urmeze această meserie. „Ca să poată să intre pe acest drum ar trebui să aplice pentru o academie. Acolo se școlarizează această specialitate. Și, bineînțeles, să se pregătească în funcție de ce admitere se dă la academia respectivă și să aibă și pasiune. Să le placă. Să-și dorească să facă această meserie”, ne mai spune pirotehnistul.
Flavius ne-a mai explicat de unde vine cuvântul pirotehnie și ne-a spus de unde vine fascinația oamenilor față de artificii. De asemenea, ne-a povestit despre ce voia el să se facă când era mic și cum a ales pirotehnia. Pe lângă asta am mai vorbit și de uniforma pe care o au pirotehniștii militari. Flavius ne-a spus din ce e ea formată și cu ce-i ajută fiecare componentă. Toate aceste informații le regăsiți în interviul video de pe canalul nostru de YouTube.
O meserie care aduce bucurie copiilor. Ce face Moș Crăciun ne spune chiar el