Salvăm planeta împreună. Cum să ne uităm la filme și cum să spălăm rufe ecologic
Mediul înconjurător e din ce în ce mai afectat de activitatea noastră, a oamenilor. Numeroase studii scot la iveală rezultate îngrijorătoare. Întrebarea este: putem face ceva? Ei bine, da. Putem să salvăm planeta, însă împreună. Fiecare din noi. Iată câteva din lucrurile pe care le putem face.
Felul în care ne uităm la un film, felul în care ascultăm muzică sau chiar felul în care ne spălăm hainele poate duce la o viață mai durabilă, scrie scmp.com. De exemplu, atunci când vă uitați la un film sau la un serial, reduceți calitatea imaginii. Dacă vă place să ascultați muzică, recomandarea ar fi să o descărcați în telefon/laptop/tabletă. Atunci când folosiți telefonul mobil, indicat ar fi să folosiți o conexiune Wi-fi, deoarece datele mobile consumă mai multă energie.
Când vine vorba de spălatul hainelor, o temperatură de 30 de grade Celsius ar fi suficientă pentru a le curăța. Așadar, s-ar economisi peste 50% din consumul de energie electrică. Asta în comparație cu o spălare la 60 de grade Celsius. Consumul redus de energie se datorează faptului că până la 90 la sută din energia folosită de mașinile de spălat rufe este folosită pentru încălzirea apei. Cu toate acestea, o spălare la 60 de grade ar trebui să fie efectuată la fiecare două – trei săptămâni pentru a preveni formarea de bacterii în mașină.
Ce mâncăm pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice
Inclusiv alimentația are legătură cu schimbările climatice. De multe ori, alimentele trebuie să parcurgă multe sute sau chiar mii de kilometri înainte de a ajunge în frigiderul nostru. Așadar, merită să cumpărăm fructe și legume de sezon care cresc în regiunea noastră. Cumpărând produse regionale și de sezon nu numai că evităm poluarea mediului cauzată de rutele lungi de transport, dar este evitată și încălzirea serelor, de exemplu. Și pentru că tot vorbim de transport, activista pentru turism ecologic, Antje Monshausen, recomandă ca omenii să evite călătoriile cu avionul. Asta, evident, dacă există un alt mijloc mai puțin dăunător pentru mediu. De exemplu trenul.
Aparatele electronice pe care nu le mai folosim sau care s-au stricat trebuie duse la un centru de reciclare. Acolo ele vor fi reciclate corespunzător, iar materialele bune vor fi refolosite. Deoarece unele aparate conțin substanțe nocive, în multe locuri este interzis să le arunci pur și simplu la gunoi. Acesta este și motivul pentru care bateriile trebuie reciclate.