Tradiții, obiceiuri și superstiții legate de Ajun și Crăciun. Ce fac oamenii în aceste zile
Pregătirile pentru cea mai mare sărbătoare sunt în toi. Gospodarii fac curățenie, gospodinele pregătesc prăjituri și mâncare, iar copiii îl așteaptă nerăbdători pe Moșul. De această sărbătoare importantă se leagă și multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată câteva dintre ele.
Crăciunul e sărbătorit în 25, 26 și 27, iar în 24 e Ajunul Crăciunului. În această zi gospodinele pregătesc covrigi, colaci și colăcei, dar și turte pentru colindători. Covrigii sunt pentru copii, colăceii pentru colindătorii mai numeroși, iar colacii se dau flăcăilor și colindătorilor din neamuri. Tot în seara de Ajun se pregătește și împodobește și masa. Unul din obiceiuri e că părintele trebuie să sfințească masa. În popor se spune că Ajunul Crăciunului presupune un post aspru. Pentru a avea noroc pe parcursul vieții trebuie să nu mănânci nimic în Ajun de Crăciun, scrie traditii-superstitii.ro.
O altă tradiție în Ajun de Crăciun implică copiii. Se spune că e bine ca în această zi cei mici să mănânce dovleac. Dacă fac asta vor fi sănătoși tot anul. Tot în seara de Ajun copiii pleacă la colindat. De obicei, mai ales la sat, colindătorii sunt răsplătiți pentru colindă cu covrigi, nuci, mere și prăjituri. De câțiva ani încoace se obișnuiește ca gazda să le ofere și bani colindătorilor. În seara de Ajun oamenii mai obișnuiau să pună un vas cu grâu în pragul casei, iar colindătorii să treacă peste el. A doua zi, grâul era dat animalelor pentru a avea spor la fel ca acei colindători. În seara de Ajun se împodobește, în mod normal, bradul și tot atunci vine și mult așteptatul Moș Crăciun.
Tradiții și obiceiuri de Crăciun
Zilele de Crăciun sunt zile de sărbătoare, deci nimeni nu lucrează. Și în prima zi de Crăciun se merge la colindat. Sunt zone în care nu merg doar copiii, ci și adulții. Cum ar fi, de exemplu, în Maramureș. Se spune că cine nu-i primește va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă. Asta deoarece a dat dovadă de zgârcenie neprimind colindătorii. Tot în prima zi de Crăciun, 25 decembrie, oamenii obișnuiesc să le transmită celor dragi gândurile lor bune.
Conform tradiției creștin – ortodoxe cei care vor să aibă un an îmbelșugat, fericit și cu pace în familie trebuie să aibă în casă vâsc. Tot de vâsc se leagă și tradiția conform căreia cuplurile care se sărută sub el vor fi împreună toată viața. De Crăciun nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul. Se spune că dacă facem asta ne alungăm norocul.