Ce cadouri aduce Moș Crăciun. Câți bani cheltuie părinții
Mai puțin și vine Moșul. Copiii au scris scrisori, au învățat poezii și cântece, iar alții s-au și întâlnit cu el. Părinții sunt spiridușii lui așa că i-am întrebat ce cadouri va aduce Moș Crăciun. De asemenea, am mai aflat și câți bani cheltuie părinții în această perioadă pe cadouri.
Câți bani alocă părinții pentru cadourile de Crăciun
Părerile sunt împărțite în rândul părinților. Unii preferă cadouri simbolice, dulciuri și fructe, în timp ce alții alocă sume mari pentru cadouri scumpe: Play Station 4, jocul Minecraft, ochelari VR, instrumente muzicale. Sumele variază de la 50 de lei la 1500 de lei. Pe grupurile de părinți discuțiile sunt aprinse. Uneori banii alocații depășesc cu mult bugetul familiei și părinții recurg la împrumuturi pentru a satisface dorințele copiilor. Multi părinți și-au împărtit bugetul între Moș Crăciun și Moș Nicolae, astfel încât să ajungă pentru cadouri de ambele ocazii. Mai complicat este pentru părinții cu 2-3 sau mai multi copii, care trebuie să facă în așa fel încât niciunul să nu fie discriminat.
Un alt copil își dorește o consolă. Cum aceasta e scumpă, micuțul i-a trimis lui Moș Crăciun, alături de scrisoare, și câțiva bănuți strânși de el. „Copilul își dorește o consolă. În plic împreună cu scrisoarea am mai trimis și niște bănuți. Să îl ajutăm pe Moș deoarece el are un buget mai micuț doar de jucării. Când a făcut lista cu ce vrea i-am explicat că este mai scumpă și Moșul are același buget pentru toată lumea. Și nu o să poată să le cumpere la toți console/telefoane. La care el a scos bănuții lui și a vrut să îi pună în plic să-l ajute pe Moș”, povestește mămica băiatului.
Întrebăm sau nu copiii?
O alta controversă este legată de a întreba sau nu copiii ce își doresc de la Moș. Unii părinții ii întreabă direct, alții se orientează după scrisoarea trimisa Moșului, iar alții pur si simplu cumpără ce cred ei de cuviință, în funcție de necesitați sau buget.
“Eu după ani de zile în care cumpăram ce mă tăia capul pe mine, pe lângă ce își mai doreau si ele, de anul trecut am devenit mai practica și ies mai ieftin. Le întreb ce își doresc de la Moș/Iepuraș. Facem scrisoare și lipim/scriem cadourile dorite și cumpăr exact ce își doresc. Anul acesta de exemplu vor niște seturi din gama My Little Pony Equestria Girl care au accesorii și hăinuțe” spune mama a două fetițe de 5 și 6 ani. Mămica unui băiețel spune că l-a rugat să-și facă o listă lungă cu tot ce îi trece prin cap, și să vadă “moșul” ce găsește, să aibă de unde alege…
„A făcut o listă din care am luat ce am găsit, și am dat lista și la bunici și uite așa luăm ce își dorește, nu mai mult de una două chestii fiecare” spune un alt părinte.
Cerințe speciale și deosebite din partea copiilor
Pe lângă jucării, dulciuri și dispozitive electronice, copiii au și alt fel de dorințe. Spre exemplu, o fetiță vrea ca Moșul să nu-i aducă ei nimic, dar să le ducă celor care n-au. Mai vrea sănătate și fericire pentru familia ei. „La mine e mai greu și asta pentru că a mică a mea de vreo doi ani își dorește lucruri non-materiale. Ea i-a scris moșului că nu își dorește nimic pentru ea. Își dorește ca Moșul să ajungă la toți copiii săraci, mama să se opereze și să fie sănătoasă și împreună să fim din nou fericiți.
Din păcate lucrurile astea nu i le pot îndeplini eu pentru că nu țin de mine. Așa că va primi un smartwatch, o pijama cu Netflix pe care știu că și-o dorește, dar nu a avut puterea să o ceară, și alte chestii cu care să umple golul pentru câteva zile. Iar ca Moșul să nu uite de cererea ei mergem împreună, ca în fiecare an, să ducem bucurii copiilor mai puțin norocoși decât noi”, povestește mămica fetei.
In topul cerințelor către Moș
Un băiețel va primi de Crăciun un glob pământesc și o carte despre corpul unui băiat (despre schimbările prin care trece). Părinții spun că pentru aceste cadouri au alocat 100 lei. Sunt însă părinți care au alocat sume mult mai mari. Spre exemplu, o fetiță de doi ani va primi în acest an, de la Moșul, cadouri în valoare de peste 700 lei. Printre ele se numără puzzle-uri, un bebeluș cu accesorii, o fermă, cărți și o bucătărie din lemn. Un alt bebe, de un an și șapte luni, va primi cadouri în valoare de aproape 1000 lei. Moșul îi va aduce o mașină electrică, un compleu vătuit, un set de scule și dulciuri.
Pentru șapte copii o altă mămică a alocat, pentru cadouri, tot suma de 1000 lei. O fetiță de șase ani va primi de la Moșul o orgă ce a costat 300 lei. Ea nu și-a dorit mai nimic, dar Moș Crăciun știe că-i place să cânte, așa că i-a luat această orgă. O fetiță de patru ani și un băiețel de un an vor primi cadouri de la Moșul în valoare de aproximativ 600 lei. Printre cadouri se numără jucării inteligente, un iepuraș interactiv cu povești și cântece în limba engleză și o mașinuță de pompieri. Cei doi au și un frate mai mare, de 18 ani. Lui Moșul îi face cadou școala de șoferi și un portofel de piele cu ceva bănuți în el.
Legi și puzzle
Un dinozaur cu telecomandă, un lego, un microfon wireless, o tabletă cu creion care se șterge și un joculeț cu bile. Acesta e cadoul pe care un băiețel pasionat de dinozauri îl va primi de la Moșul. Alți copii vor primi un cadou util atât pentru ei, cât și pentru părinți și anume un smartwach. Cu ajutorul lui părinții vor putea urmări copiii în drumul lor de la școală către casă.
După spusele părinților, jocurile puzzle și lego sunt in tipul dorințelor celor mici.