Cercetătorii englezi au publicat recent rezultatele unui studiu interesant. Aceștia au descoperit accidental un miriapod de mărimea unui Jeep. Iată mai multe detalii despre această fosilă care a trăit pe Pământ acum 326 de milioane de ani.
Pământul era foarte diferit acum milioane de ani. Continentele arătau diferit, vegetația era complet altfel și toate ființele erau gigante. Strămoșii animalelor de astăzi erau de-a dreptul uriași, arheologii rămânând uimiți de fiecare dată când descoperă o fosilă.
Acesta este și cazul unei specii de miriapode. Cercetătorii au descoperit întâmplător o fosilă a unui miriapod uriaș pe o plajă din Northumberland, în Anglia. Fosila a ieșit la iveală în urma prăbușirii unei porțiuni dintr-o stâncă.
Conform arheologilor, miriapodul este de mărimea unei mașini și are o greutate de aproximativ 50 de kilograme. Dacă aceste ființe ar fi trăit astăzi, am fi putut să le călărim cu ușurință.
Se crede că acest miriapod ar fi fost un prădător
Pentru a ajunge la această dimensiune, miriapodele trebuiau să aibă o dietă plină de nutrienți de origine vegetală. Există posibilitatea ca acestea să fi fost prădători. Se crede că miriapodele vânau amfibieni și alte nevertebrate în regiunile din nordul Angliei.
Exemplarul descoperit este format din mai multe segmente de exoschelet, adică schelet exterior. Forma sa este asemănătoare cu cea a miriapodelor din ziua de astăzi. Interesant este că aceasta este doar a treia astfel de fosilă descoperită vreodată. Ea este, de asemenea, și cea mai veche, dar și cea mai mare.
Arheologii susțin că fosila descoperită reprezintă doar o parte din exoscheletul creaturii. Se crede că restul fosilei a ajuns în albia unui râu unde mai apoi s-a transformat în nisip.
Lungimea segmentului găsit este de aproximativ 75 de centimetri. În urma calculelor făcute de arheologi s-a stabilit că ființa ar fi măsurat aproximativ 2,7 metri lungime, adică era la fel de mare ca Robert Wadlow, cel mai înalt om din istorie.
Aceste rămășițe datează din perioada carboniferă acum 326 de milioane de ani. Asta înseamnă că această ființă a trăit cu mai bine de 100 de milioane de ani înainte de era dinozaurilor. Pe atunci, Marea Britanie se afla în apropierea Ecuatorului. Clima zonei era una caldă.
A fost descoperit accidental
Descoperirea acestei fosile a fost făcută accidental de un fost doctorand. Acesta se plimba de-a lungul coastei în ianuarie 2018. Dintr-o dată, el a observat rămășițele într-un bloc mare de gresie care se desprinsese de stâncă.
”A fost o descoperire total întâmplătoare. Când bolovanul a căzut s-a spart şi a expus perfect fosila, pe care s-a întâmplat să o observe unul dintre foştii noştri doctoranzi când a trecut prin apropiere”, a relatat Dr. Neil Davies, de la Departamentul de Științe ale Pământului din cadrul Universității Cambridge, în studiul publicat în Journal of the Geological Society.
În urma descoperirii, fosila a fost îndepărtată cu permisiunea New England, o agenție guvernamentală, și a Howick Estate, proprietarul terenului. Ulterior, ea a fost transportată la Cambridge pentru a fi cercetată. Fosila este atât de mare încât a fost nevoie de ajutorul a patru oameni pentru a o transporta.
”Deşi nu putem să ştim cu certitudine cu ce se hrăneau, erau o mulţime de nuci şi seminţe hrănitoare disponibile în aşternutul de frunze la acea vreme şi poate chiar să fi fost prădători care s-au hrănit cu alte nevertebrate şi chiar cu vertebrate mici, cum ar fi amfibieni”, a spus Davies.
Aceste ființe au trăit în regiunea ecuatorială timp de 45 de milioane de ani. Cauza dispariției lor nu este clară. Totuși, oamenii de știință sugerează că încălzirea globală ar putea fi principala cauză. De asemenea, o altă posibilitate ar fi extinderea reptilelor, care le-au depășit în competiția pentru sursele de hrană.