Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre ren, animalul lui Moș Crăciun. Haideți să aflăm mai multe despre această specie de căprioară din zonele arctice.
Astăzi am decis să vorbim despre un animal specific sărbătorilor de iarnă. Cu toții am auzit de reni. Ei se asigură că Moș Crăciun ajunge cât mai rapid din casă în casă pentru a ne aduce cadouri. Totuși, renii adevărați nu zboară și nici nu au nasuri roșii și sclipitoare.
Renul, sau caribou cum mai este numit în America de Nord, este un animal specific zonelor arctice și sub-arctice. Ei pot fi găsiți în Europa, în America de Nord și în nordul Asiei.
În principal, renii ies în evidență prin coarnele lor impresionante. Ei au cele mai mari coarne dintre toate speciile de căprioare. Coarnele unui mascul pot avea o lungime de până la 130 de centimetri, în timp ce cele ale femelelor pot avea maxim 50. Coarnele masculilor pot ajunge să aibă o greutate de până la 15 kilograme. Vă dați seama ce gâturi puternice au renii?
Am putea compara acestea coarne cu copacii. Ele au un trunchi principal din care ies „crengi”, trunchiul ieșind la rândul său direct din craniul renilor. Interesant este faptul că an de an aceste coarne cad. În urma lor cresc alte perechi din ce în ce mai mari.
Masculii încep să-și crească coarnele în luna februarie. Femelele fac asta abia în luna mai. Ele ajung la dimensiunea lor maximă cam în aceeași perioadă. Masculii își pierd coarnele în luna noiembrie în timp ce femelele rămân cu ele până în primăvară. Din această cauză, oamenii de știință au ajuns la concluzia că renii lui Moș Crăciun sunt femele.
Totuși, la ce sunt bune aceste coarne? În principal, renii se folosesc de ele pentru a se apăra de prădători. De asemenea, masculii se folosesc de ele pentru a impresiona femelele. Când vine vorba de femele, ele folosesc coarnele pentru a săpa în zăpadă în căutarea hranei.
Se crede că renii au fost primele animale domesticite din zona arctică. Acest lucru s-a întâmplat acum 3.000 – 7.000 de ani. Oamenii din Laponia au fost primii care au folosit aceste animale. Renii rămân și în ziua de astăzi cea mai domesticită specie de căprioare din lume. Ei sunt folosiți pentru transport, lapte, carne și blană.
În funcție de specie, de gen și de regiune, renii pot avea diverse culori. Ele variază de la maro închis în zonele de pădure până la aproape alb în Groenlanda. Blana unui ren este, de obicei, mai închisă la culoare în timpul verii și mai deschisă în timpul iernii. Renii au două straturi de blană. Primul este lânos și este lipit de piele. Cel de-al doilea este deasupra primului, este mai lung și are rolul de a izola și de a proteja statul de dedesubt.
Deși pare ciudat, animalul lui Moș Crăciun are un nas special chiar sub nas. Acesta încălzește aerul inspirat înainte să intre în plămâni. De asemenea, el este foarte sensibil la mirosuri. Cu ajutorul său, animalul lui Moș Crăciun poate găsi hrana sub zăpadă.
Principalii prădători ai renilor sunt vulturii, lupii, urșii bruni, vulpile arctice, leii de munte, coioții, râșii și câinii sălbatici din Asia. Un adult sănătos este în general ferit de aceștia, mai ales când se află alături de alți reni. Puii sunt cei mai predispuși la pericole. De asemenea, după sezonul de împerechere, mulți masculi sunt obosiți și răniți, fapt ce îi expune riscului de a fi mâncați.
Renii sunt animale erbivore. Ei mănâncă mușchi de copac, ierburi, frunze, dar și alte plante. În timpul iernii ei se hrănesc cu ciuperci și cu o plantă numită „mușchiul renului”. Un adult consumă între 4 și 8 kilograme de hrană pe zi.
Aceste animale călătoresc, se hrănesc și se odihnesc în grupuri de 10 – 100 de indivizi. În timpul primăverii se pot forma supergrupuri de până la 500.000 de animale. Aceste supergrupuri călătoresc până la 1.600 de kilometri în căutarea hranei.
După perioada de împerechere, mamele dau naștere unui singur pui. Ocazional, există cazuri în care se nasc gemeni sau chiar tripleți. La naștere, puiul nu este pătat precum în cazul altor specii de căprioare. El se poate ridica în picioare după doar o oră.
La vârsta de o zi este deja mai rapid decât un om. După doar două săptămâni greutatea sa se dublează față de cea de la naștere. Acest lucru se datorează laptelui bogat al mamei. Mama alăptează puiul până la vârsta de șase luni. Renii încep să-și crească coarnele la vârsta de doi ani.
Populația de reni domesticiți este de aproape 5 milioane. În trecut, vânatul excesiv a cauzat probleme în rândul renilor. Din păcate, braconajul încă este o problemă majoră cu care se confruntă aceste animale în Rusia.
De asemenea, schimbările climatice și intervențiile umane pun în pericol habitatul natural al renilor. Zonele de tundră sunt tot mai des invadate și folosite pentru extracția de petrol. Chiar dacă în prezent renii sunt adaptați la mașinăriile noastre, cine știe cum vor reacționa pe măsură ce tehnologia va evolua.
Sursă foto: pixabay.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Groenlanda, cea mai mare insulă din lume