Cu toții știm că iarna începe în 1 decembrie. Asta din punct de vedere meteorologic. Pe de altă parte, azi, 21 decembrie, începe iarna astronomică. Acest moment este marcat de solstițiul de iarnă. Mai multe detalii, mai jos.
Astăzi este cea mai scurtă zi din an. Ziua are 8 ore și 50 de minute, iar noaptea are aproximativ 15 ore și 10 minute, conform Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” din București. În emisfera sudică a Pământului lucrurile se întâmplă exact invers. Acolo, acest moment marchează începutul verii astronomice. „Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător”, se arată pe site-ul Observatorului.
În acest an solstițiul de iarnă are loc după-masa, la ora 17:59. La anul spre exemplu, acesta va avea loc și mai târziu, la 23:38.
Alte evenimente astronomice ale lunii decembrie
În ultima lună din an avem ocazia cu toții să vedem, cu ochiul liber, trei planete, dintre care două sunt foarte strălucitoare. „Le puteți vedea imediat cum se înserează, de pe la ora 17:30. La acea oră trebuie să priviți înspre apus (sud – vest), direcție în care veți vedea un astru foarte strălucitor. Aceasta este planeta Venus, care este cea mai apropiată de noi.
În stânga lui Venus se mai vede un astru strălucitor, care este planeta Saturn, iar și mai în stânga de acesta, se vede Jupiter. Venus este cea mai strălucitoare, urmată de Jupiter și Saturn, trei planete vizibile foarte ușor în luna decembrie. Dacă le priviți în fiecare săptămână, la aceeași oră, veți vedea cum Venus se apropie de Saturn. Pentru că este apropiată de noi, Venus se mișcă aparent rapid printre stele”, informează Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”.
Chiar înainte de răsăritul Soarelui, pe la ora 7:00, se poate vedea și planeta Marte. Ea nu e foarte strălucitoare fiindcă e departe, dar se distinge ușor. Trebuie să priviți înspre sud – est, nu foarte sus pe cer. Pe la sfârșitul lunii Marte se va afla lângă Antares, o stea strălucitoare. Însă e foarte simplu să recunoașteți planeta. Antares pâlpâie, iar Marte nu. Aceasta este și diferența între stele și planete. Luna va trece și ea prin zonă în diminețile de 31 decembrie și 1 ianuarie 2022.