Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Laponia, țara lui Moș Crăciun
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Laponia, țara lui Moș Crăciun. Haideți să aflăm mai multe despre această regiune friguroasă din nordul Finlandei.
Mulți au impresia că Moș Crăciun trăiește la Polul Nord. Acest lucru este imposibil. Polul Nord se află în mijlocul Oceanului Arctic. Chiar dacă oceanul este în mare parte înghețat, tot nu este ideal pentru construcția clădirilor, mai ales nu pentru construcția celor de dimensiunea atelierului de jucării.
Țara lui Moș Crăciun este, de fapt, Laponia. Nu, Laponia nu este o țară propriu-zisă, ci cea mai nordică regiune a Finlandei. Capitala acestei regiuni este Rovaniemi iar populația este de aproximativ 177.000 de oameni. Ea se învecinează la vest cu Suedia și la est cu Rusia.
După cum vă puteți imagina, Laponia este o regiune foarte friguroasă. Primii fulgi de zăpadă încep să cadă deja la sfârșitul lunii august. Pământul devine acoperit constant de nea deja de la începutul lunii octombrie. Ea rezistă, de obicei, până în luna aprilie. Ați putea rezista 7 luni de frig și de zăpadă? În timpul verii, temperaturile sunt constant de peste 10 °C. Există 5 – 10 zile pe an în care temperatura depășește 25 °C.
Atelierul Moșului era inițial la granița cu Rusia
Totuși, cum a devenit Laponia țara lui Moș Crăciun? Totul a început în anul 1927 când un cunoscut crainic de radio din Finlanda a declarat că atelierul Moșului a fost descoperit. Din acel moment, faptul că Moș Crăciun trăiește în acea țară a devenit ceva știut de toți finlandezii. Această idee a fost consolidată și de faptul că la Polul Nord nu există reni, în timp ce Finlanda este plină de ei.
Inițial, atelierul fusese „descoperit” în Korvanturi, un parc național din nord-estul țării, chiar la granița cu Rusia. Mai apoi, el a fost mutat din motive economie în Rovaniemi. Era mult mai ușor pentru oameni să viziteze capitala Laponiei decât să meargă în vechea locație.
Țara lui Moș Crăciun a fost distrusă de război
A urmat cel de-Al Doilea Război Mondial. Rovaniemi și zonele din împrejurimi au ajuns câmpuri de luptă. Orașul a fost bombardat de ruși, cucerit de germani iar mai apoi distrus de aceștia prin incendii. Din nefericire, atelierul Moșului nu a supraviețuit tragediei.
Acesta nu a fost însă sfârșitul pentru Moș Crăciun. Cu ajutorul finanțării din partea Națiunilor Unite, arhitectul Alvar Aalot a putut să reconstruiască complet orașul. De această dată, el a fost construit în forma unui ren. Dacă vă uitați pe harta orașului puteți să vedeți chiar și coarnele renului.
Turismul a ridicat mult regiunea
Turismul a devenit astfel unul dintre principalele moduri prin care Finlanda și-a revenit după război. Inițial, țara din nordul Europei îi impresiona pe turiști prin natura sa spectaculoasă și prin faptul că, în timpul verii, soarele nu apune niciodată în Laponia.
Laponia a devenit cu adevărat cunoscută în anul 1984 când a devenit oficial casa lui Moș Crăciun. În anul 1985, guvernatorul Laponiei a declarat regiunea ca fiind „Țara lui Moș Crăciun”. La scurt timp s-a construit și un sat special pentru acesta la doar câțiva kilometri de Rovaniemi. Acest sat are chiar și un oficiu poștal unde copiii din toată lumea pot să-i trimită scrisori Moșului.
În anul 1989, 16 dintre cele mai mari companii din Finlanda au format „Asociația Țării lui Moș Crăciun”. Aceasta avea rolul de a promova regiunea pe tot globul. Asociația a trimis moși din Laponia în toată lumea, ei ajungând chiar și în Los Angeles, pentru a promova turismul în zonă.
Sute de mii de scrisori vin la Moș Crăciun anual
În prezent, regiunea este complet implicată în povestea cu Moș Crăciun. Angajații de la poștă sunt îmbrăcați în elfi și primesc aproximativ jumătate de milion de scrisori anual. De asemenea, ei ștampilează alte milioane de scrisori pe care turiștii vor să le trimită chiar din Laponia.
Țara lui Moș Crăciun este vizitată de 500.000 de turiști în fiecare an. Numărul acestora a crescut enorm în ultimii ani datorită numărului mare de turiști chinezi.
Curiozități despre Laponia
Cel mai mare strat de zăpadă înregistrat în Laponia a avut o grosime de 190 de centimetri.
Laponia constituie o treime din suprafața Finlandei.
Copacii din Laponia sunt foarte bătrâni. Cel mai vechi copac are vârsta de 529 de ani.