Sărbătorile sunt aproape și tot aproape e și „sezonul” petardelor și al artificiilor. Deși îi bucură atât pe cei mici, cât și pe cei mari, unele artificii sunt periculoase. De asemenea, în urma folosirii lor ne putem trezi cu amenzi. Pentru a afla mai multe despre petarde și artificii, despre cât de periculoase sunt ele, dar și despre sancțiuni, ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu Inspectoratul de Poliție Județean Timiș (IPJ Timiș). Iată care sunt recomandările polițiștilor.
Artificiile și petardele sunt foarte distractive pentru noi, oamenii. De aceeași părere nu sunt cățeii, dar aceasta este altă poveste. „Petardele și focurile de artificii sunt foarte distractive pentru majoritatea dintre noi întrucât ne place să urmărim spectacolul culorilor sau să auzim exploziile și de multe ori transformăm asta într-o competiție cu alți oameni, alte orașe sau alte țări. Cu toate acestea, produsele pirotehnice de divertisment reprezintă obiecte periculoase pentru om, societate și mediul înconjurător”, ne spune subinspectorul de poliție Andreia Jerdea, purtător de cuvânt al IPJ Timiș.
Petardele și artificiile sunt periculoase atât pentru cei care le folosesc cât și pentru cei din jurul lor. Există mereu pericolul unei explozii necontrolate, premature sau întârziate. În unele cazuri se poate ajunge la orbire sau mutilare. Asta se poate întâmpla atunci când petarda se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi. Inclusiv locul în care sunt folosite artificiile e important. „Folosirea acestora este foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalațiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale și a spațiilor deschise cu aglomerări de persoane”, ne mai spune Andreia Jerdea.
Articolele pirotehnice se împart în patru categorii. Unele sunt periculoase, altele mai puțin periculoase. Dat fiind faptul că vorbim de ceva de ne poate face rău este foarte important să cunoaștem aceste tipuri de produse. „Întrucât mulți copii imită adulții (mai ales părinții), există riscul de a folosi nesupravegheați petarde și artificii, fără să știe riscurile la care se supun. Petardele și focurile de artificii sunt vândute, în majoritatea cazurilor, pe la colțuri de stradă, fără acte de proveniență, fără instrucțiuni de folosire, fără indicarea categoriei din care fac parte și legalitatea etichetelor”, explică purtătorul de cuvânt IPJ.
Produsele pirotehnice de divertisment se împart în patru categorii clare:
Pe lângă aceste categorii mai există două: P și T. Purtătorul de cuvânt IPJ ne-a spus că acestea pot fi folosite doar pe scene și doar dacă sunt manevrate de un pirotehnist cu acte. Ce face un pirotehnist vă vom spune în curând, la rubrica noastră de meserii.
Folosirea produselor pirotehnice, fără drept, poate duce la amendă sau chiar închisoare. Conform Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, următoarele încălcării ale normelor legale:
Folosirea articolelor pirotehnice nu este permisă în următoarele situații:
Conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei.
Petardele sunt printre cele mai întâlnite în rândul adolescenților. Este însă important de știut că folosirea lor îi poate costa. „Utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei”, spune Andreia Jerdea.
În cazul în care minorii sunt prinși cu petarde sau artificii, subinspectorul de poliție ne spune că părinții lor vor fi sancționați. „Recomandăm cetățenilor să manifeste un comportament responsabil și să desfășoare activități menite să îi protejeze, atât pe aceștia cât și pe minori, pentru evitarea producerii unor evenimente negative, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă”, mai spune purtătorul de cuvânt al IPJ.
Pirotehnie: tehnica fabricării și a utilizării unor dispozitive, a unor materiale care servesc la aprinderea munițiilor, a armelor de foc, a unor substanțe explozibile, a artificiilor etc.
Sursă foto: unsplash.com/Tzvi Kilov, pixabay.com/pexels, unsplash.com/roven images, unsplash.com/alexander kagan
Sfaturi pentru părinți din partea directorului ANPC. La ce să fiți atenți când cumpărați cadouri