Tbourida, o veche artă ecvestră marocană, a fost inclus în patrimoniul UNESCO
Tbourida, o veche artă ecvestră marocană, a fost inclus în patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Este vorba despre un adevărat spectacol cu cai ce se trage dintr-o tradiție războinică. Iată mai multe detalii.
O veche artă ecvestră marocană a fost înscrisă recent în patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Este vorba despre „Tbourida”, o tradiție războinică din Maroc care între-timp s-a transformat într-un adevărat spectacol. Ea mai este cunoscută și sub numele de „fantasia”.
„Este recunoașterea unei moșteniri civilizaționale arabo-berbere unice în lume”, a fost mesajul de felicitare publicat pe Twitter de delegația permanentă a Marocului la UNESCO.
Oficial, țara din nordul Africii a depus dosarul de candidatură pentru înscrierea acestei arte ecvestre în anul 2019. Denumirea „Tbourida” este derivată din cuvântul arăbesc „baroud” care înseamnă „praf de pușcă”.
„Tbourida este o disciplină tradițională care se transmite din generație în generație. Ea conține elemente esențiale ale identității culturale și ale memoriei colective ale Marocului, ale regiunilor și comunităților sale”, a explicat comitetul de evaluare a candidaturilor al UNESCO.
Această tradiție se practică în cadrul sărbătorilor
Acest spectacol cu cai este foarte popular în zonele rurale. Evenimentul începe printr-un adevărat atac simulat al cavaleriei și se termină printr-un tir sincronizat de muschete. El este asociat sărbătorilor din regatul marocan. Inclusiv în cadrul nunților se practică acest obicei.
Mii de pasionați și de entuziaști asistă anual la aceste evenimente spectaculoase. Salonul calului de la El-Jadida este cel mai important festival ecvestru din țară. Această tradiție există încă de la începutul secolului al XVI-lea. Unele surse istorice indică, însă, că ea ar putea fi mai veche.
La paradă participă aproximativ 15 – 25 de călăreți alături de caii lor. Aceștia se grupează în trupe numite „sorbas”. Fiecare oraș și sat are propriile sale astfel de grupări și propriile turniruri.
Alături de spectacol în sine, în patrimoniul cultural imaterial UNESCO au fost înscriși și caii din rasa barb sau arab-barb. Aceștia sunt specifici Africii de Nord. Deși au fost aproape de dispariție, începând cu anii 2000 numărul lor a crescut în urma unor acțiuni de conservare. Din anul 2018, doar caii din această rasă pot participa la Tbourida.