Diferențe: experiențe personale și dinamici intracomunitare. Cartea despre problemele copiilor defavorizați
Asociația Politeia va lansa volumul „Diferențe: experiențe personale și dinamici intracomunitare”. Acesta vorbește despre problemele cu care se confruntă o comunitate săracă dintr-un sat de lângă București. Iată mai multe detalii.
Asociația Politeia lansează joi, 16 decembrie, de la orele 19:00 „Diferențe: experiențe personale și dinamici intracomunitare”. Este vorba de un volum colectiv despre cum să mergi la școală atunci când familia ta se află într-o situație socială vulnerabilă. Citindu-l vei afla care sunt concluziile activităților pe care Asociația Politeia le desfășoară alături de comunitatea din Dârvari, Ciorogârla, județul Ilfov. În carte se fac auziți și copiii din Dârvari, alături de părinții și profesorii lor.
De mai bine de șase ani, Asociația Politeia lucrează alături de copiii din comunitatea defavorizată din Dârvari. În ultima perioadă, Asociația a desfășurat proiectul „Împreună la școală și în comunitate” prin care au fost organizate diverse ateliere de comunicare creativă pentru elevi, părinți și profesori. Aceștia au avut șansa să vorbească despre problemele cu care se confruntă zi de zi. De asemenea, ei au învățat cum să folosească fotografia sau social media pentru a vorbi lumii despre realitățile vieții lor.
Volumul colectiv „Diferențe: experiențe personale și dinamici intracomunitare” este coordonat de Mădălina Muscă și Mihai Vasile. Cei doi sunt doar o parte dintre membrii Asociației Politeia care au participat constant la activitățile desfășurate în Dârvari. O parte mare a cărții vorbește despre profilul comunității defavorizate vizitate și despre problemele întâlnite în școala (abandon școlar, absenteism, nivelul scăzut de cunoștințe). Desigur, în carte sunt prezentate și cauzele acestor probleme. Printre acestea se numără protecția socială ineficientă, violența și sărăcia.
A fost lansat și un podcast
„Ne-am dorit să folosim experiența pe care am acumulat-o în anii de lucru cu aceste comunități și să punem la dispoziția publicului larg un instrument util prin care acesta să poată înțelege mai bine problemele zonelor vulnerabile din societatea noastră. Aceste situații nu sunt excepționale sau singulare, cauzele sunt sistemice. Când vorbim de sute de alte comunități aflate în contexte similare, atunci rezolvarea nu poate fi decât sistemică. Dacă vom acționa asupra cauzelor, avem o șansă de a fi eficienți în rezolvarea acestor probleme. Propunem publicului această carte, pentru a oferi o serie de soluții, dar și pentru a oferi un spațiu de reprezentare pentru vocile și experiențele celor direct vizați: copii, părinți, cadre didactice”, a declarat Mihai Vasile, fondatorul Asociației Politeia.
Lansarea cărții va avea loc online, pe data de 16 decembrie de la orele 19:00. Evenimentul va avea loc pe pagina oficială de Facebook a proiectului, dar și pe pagina Asociației Politeia. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect a fost realizat și podcastul „Diferențe”. Acesta vorbește despre școală, familie și problemele cu care se confruntă elevii, profesorii și părinții într-o comună din apropierea Bucureștiului. Podcastul este găzduit de Mădălina Muscă și Mihai Vasile.