Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Broasca indiană mov, cea mai bizară broască
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre broasca indiană mov, cea mai bizară broască. Haideți să aflăm mai multe despre acest animal descoperit recent.
Deși nu arată deloc ca una, animalul despre care vorbim astăzi este o broască, mai exact o broască indiană mov. Ea poate fi găsită în partea sud-vestică a țării. Acest animal a fost descoperit relativ recent, în anul 2003. Până atunci fuseseră studiați doar mormolocii care au fost descoperiți deja în anul 1918.
Are un aspect unic în lumea broaștelor
Corpul acestei broaște ciudate este robust și umflat. Comparativ cu alte specii de broaște, broasca indiană mov este mult mai rotundă. Forma plată a corpului îi permite să se agațe de pietre și bolovani pentru a rezista curenților puternici. Astfel, ea poate să rămână cu ușurință aproape de malul râurilor unde își petrece majoritatea timpului.
Această broască are un cap mic și un nas ascuțit în comparație cu alte broaște. Adulții au o culoare mov închisă. În această specie, masculii sunt mai mici decât femelele cu aproape o treime. Specimenul descoperit inițial în anul 2003 avea o lungime de 7 centimetri.
Îți petrece viața sub pământ
Broasca indiană mov își petrece aproape toată viața sub pământ. Ea iese la lumina soarelui doar în timpul musonilor. Ieșirea broaștelor la suprafață durează aproximativ două săptămâni. În această perioadă are loc și împerecherea.
Există puțini oameni de știință care au analizat această broască în sălbăticie. Vremea periculoasă este principalul motiv. De asemenea, această specie a început să fie studiat abia recent. Din această cauză nu se cunosc foarte multe despre ea.
Masculii ies la suprafață cu ajutorul pârâielor ce se formează de la ploaie. După împerechere, femelele depun aproximativ 3000 de ouă în ape ferite de curenți. Ouăle se transformă în mormoloci după aproximativ 100 de zile.
Spre deosebire de alte broaște care trăiesc în subteran, broasca indiană mov nu iese din pământ pentru a se hrăni. Ea a fost observată în timp ce se hrănea cu termite găsite sub pământ. Termitele sunt prinse cu ajutorul limbii și a unei cavități bucale speciale.
Oamenii reprezintă principalul pericol al broaștei
Principala problemă cu care se confruntă această specie de broaște este modificarea habitatului natural de către oameni. Multe zone în care acestea trăiesc acestea sunt transformate în terenuri agrare sau în locuințe. De asemenea, studii recente arată că utilizarea acestor broaște în diferite scopuri le pune în pericol existența.
Unele comunități tribale din zonă au fost observate hrănindu-se cu mormolocii acestei specii. De asemenea, broasca indiană mov este folosită în medicina tradițională, în cercetare și în comerțul cu animale de companie. Toate acestea au dus la un declin al populației.
Sezonul capturării de mormoloci este între lunile iulie – septembrie în fiecare an. Oamenii tribali Nadukani-Moolamattom-Kulamaav au dezvoltat o metodă unică de colectare a acestora. Aproximativ 2 – 5 oameni participă an de an la acest ritual.
Curiozități despre broasca indiană mov
Broasca indiană mov mai este numită și broasca gogoașă.
Broasca indiană mov scoate un sunet foarte specific, asemănător cu cel al unei găini.