Cum va fi vremea de Crăciun și de Anul Nou. Poate veni Moș Crăciun cu sania?
Administrația Națională de Meteorologie a emis o prognoză meteo pentru următoarele patru săptămâni. Oare vom avea zăpadă de sărbători? Poate veni Mos Crăciun cu sania să aducă cadouri? Iată cum va fi vremea de Crăciun și de Anul Nou.
În regiunile extracarpatice și local în cele centrale săptămâna aceasta valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă. În restul regiunilor temperatura medie a aerului va fi apropiată de normal. În ceea ce privește precipitațiile, regimul pluviometric va fi local excedentar în zonele montane și în extremitatea de sud – est a țării. În regiunile sud – vestice se întâmplă exact invers, adică regimul pluviometric e deficitar. În restul țării cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 20 decembrie – 27 decembrie aduce temperaturi medii mai coborâte decât cele normale, pe întreg teritoriul României. O abatere termică negativă mai accentuată se înregistrează în zonele montane. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile estice, sudice și vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Cum va fi vremea de Anul Nou
În săptămâna 27 decembrie 2021 – 3 ianuarie 2022 temperatura medie a aerului rămâne cu valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval. Prognoza e valabilă pentru toate regiunile, dar mai ales pentru cele nordice. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea sudică a țării în această săptămână, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Mediile valorilor termice se vor situa sub cele specifice, pe întreg teritoriul României, și în săptămâna 3 ianuarie 2022 – 10 ianuarie 2022. Tot în această săptămână își fac apariția și precipitațiile. Cantitățile estimate pentru acest interval vor avea o tendință excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.
Dicționar
Pluviometrie: măsurare a cantității de precipitații căzute într-un interval de timp pe o anumită suprafață;
Excedentar: care este în plus, care întrece un anumit nivel sau un anumit plafon dinainte stabilit;