Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre sport și despre baschet. Mai exact, discutăm despre ce face un antrenor de baschet. Haideți să aflăm mai multe detalii din culisele lumii sportului.
Așa cum facem lunea, de o vreme, astăzi revenim cu prezentarea unei noi meserii. De această dată, meseria despre ca vom vorbi face parte din lumea sportului. Dragan Petričević este antrenorul echipei profesioniste de baschet SCM OHMA Timișoara. El ne va explica în ce constă meseria de antrenor. Chiar dacă el are experiență doar în domeniul baschetului, sfaturile sale se aplică și în alte sporturi de echipă.
Să începem cu începutul. Am putea să ne gândim la un antrenor ca la un profesor de sport. Desigur, antrenorul muncește la nu nivel mult mai înalt. El conduce antrenamentele, vorbește cu jucătorii, creează strategiile și se asigură că în vestiar există atât disciplină, cât și motivație.
Conform lui Dragan, aproape toți antrenorii au practicat cândva sportul pe care îl antrenează. Chiar și el a practicat baschetul în Sarajevo, Bosnia, orașul său natal. Totuși, de tânăr și-a dat seama că nu va reuși ca și jucător, așa că s-a reprofilat rămânând în același domeniu, ca antrenor de baschet.
La început, el a antrenat echipe de baschet de juniori. Există diferențe majore când vine vorba despre antrenatul de juniori (copii) și antrenatul de seniori (adulți). Când antrenezi copii nu iei în calcul doar elementul sportiv. Tu trebuie să fii un adevărat pedagog și psiholog ca să știi cum să-i gestionezi. Scopul tău nu este doar să-l înveți pe copil un sport, ci să-l faci să plece un om mai bun de la antrenamente.
Când vine vorba de adulți, situația este diferită. Aici, majoritatea sportivilor au un anumit nivel de cunoștințe când vine vorba despre sportul pe care îl practică. Antrenorul trebuie să se impună prin nivelul său ridicat de cunoștințe și prin felul în care comunică în vestiar. Un antrenor care nu are respectul jucătorilor nu va reuși niciodată să se impună la un nivel ridicat. Să te impui nu înseamnă doar să fluieri la sportivi și să țipi, ci să le arăți jucătorilor că pot avea încredere în tine.
Dragan Petričević face această meserie de antrenor cu mare plăcere. Se simte norocos că merge în fiecare zi la serviciu ca să facă ceva ce îi place. Conform spuselor lui, îi place tot ce presupune meseria de antrenor de baschet. Îi plac antrenamentele, meciurile și, în mod special, relaționarea cu sportivii și cu colegii.
Desigur, în orice domeniu există și lucruri care nu sunt pe placul tău. Pe Dragan îl deranjează să-și vadă un jucător accidentându-se. Aceste accidentări îl pot ține pe bancă pentru o perioadă lungă. De asemenea, momentul în care ești nemulțumit de un jucător și trebuie să îl dai afară din joc sau să îi propui încheierea contractului poate fi neplăcut pentru unii.
Un alt aspect neplăcut cu care un antrenor, indiferent de sport, se va confrunta este critica publicului. Conform lui Dragan Petričević, mulți oameni își înțeleg greșit dreptul la liberă exprimare. Din această cauză, el aude adesea de la necunoscători cum ar trebui să își practice meseria. În cazul în care vrei să devii antrenor trebuie să știi cum să faci față presiunii publicului și cum să răspunzi la critici.
Meseria de antrenor de baschet, precum celelalte din lumea sportului, poate fi destul de bănoasă. Salariile antrenorilor din NBA pot fi și de câteva milioane de dolari pe an. NBA, adică National Basketball Association, este liga profesionistă de baschet din Statele Unite ale Americii. Aceasta este considerată de aproape toți cei din domeniu ca fiind cea mai bună ligă profesionistă de baschet de pe glob.
Totuși, să fii antrenor nu este o meserie stabilă. De exemplu, din cauza unor performanțe slabe, echipa poate să rezilieze contractul cu tine și să te trezești că rămâi fără loc de muncă.
De asemenea, atât viața antrenorilor cât și a atleților este destul de aglomerată. Dragan ne-a povestit că timpul liber nu prea există. La sfârșitul acestui an, echipa sa va juca partide atât pe 23 decembrie, cât și pe 29. Asta înseamnă că sărbătorile de Crăciun vor fi sărbătorite pe fugă.
Oboseala este un alt factor care trebuie luat în considerare. Mai ales pe teritoriul României, transportul echipelor se face mai ales prin intermediul autocarelor. Asta înseamnă sute de ore petrecute alături de colegi pe drumuri înainte și după partide.
Nici plecările în străinătate nu vor fi neapărat satisfăcătoare. Deși ai, să zicem, un cantonament în Luxemburg alături de echipă, cel mai probabil vei vedea doar hotelul, avionul, autocarul și sala sau terenul de antrenamente. Nu vei avea aproape deloc sau chiar deloc timp liber pentru a vizita țara. Chiar dacă ajungi să „vezi” toată lumea, cel mai probabil vei vedea doar hotelurile din țările respective.
Cea mai mare bucurie pe care o poți avea ca antrenor este să câștigi meciurile. Să vezi că tot efortul depus de tine și de elevii tăi nu a fost în zadar și că împreună ați reușit să obțineți ce v-ați propus. De asemenea, odată cu bucuria jucătorilor vine și bucuria publicului. Ca și antrenor ai puterea de scoate pe străzi un oraș întreg pentru a sărbători victoria, alături de echipă.
Dragan Petričević are un sfat atât pentru viitorii jucători de baschet, cât și pentru viitorii antrenori. Viitorii jucători e esențial să înțeleagă că nu trebuie să fie doar niște sportivi excepționali, ci și niște oameni extraordinari. Dragan consideră acest sfat ca fiind cel mai important.
Sfatul pentru viitorii antrenori este să aibă grijă de copii și să nu le rănească sentimentele. De asemenea, antrenorii trebuie să înțeleagă că nu este atât de important să crească următoarele staruri de NBA, cât este să îi ajute pe copii să devină oameni mai buni.
Aceasta a fost meseria noastră de astăzi. Sperăm că ați înțeles mai multe despre ce presupune să fi un antrenor de baschet de succes. Pentru mai multe detalii urmăriți interviul în format video de pe canalul nostru oficial de YouTube. Noi ne reîntâlnim săptămâna viitoare cu o nouă meserie.
O meserie care înfrumusețează privirea. Ce face un estetician de gene ne spune Anda Yazji