Rețeta pentru cea mai bună îmbrățișare. Cât trebuie să dureze
Oamenii se îmbrățișează atunci când se revăd după o perioadă mai lungă de timp, atunci când se întâlnesc, atunci când au necazuri sau atunci când au bucurii. Deși e menită să ofere un sentiment plăcut, uneori îmbrățișarea poate face exact contrariul. Cercetătorii au efectuat niște studii pentru a afla care e rețeta pentru cea mai bună îmbrățișare. Iată cât trebuie să dureze o îmbrățișare și cum e mai potrivit să fie făcută.
În încercarea de a afla care e cea mai plăcută îmbrățișare, cercetătorii au realizat două studii, care au fost publicate pe Acta Psychologica. La primul studiu au luat parte 45 de studente care au fost legate la ochi și îmbrățișate de o cercetătoare. Aceasta le-a îmbrățișat diferit pe tinere. Pe unele le-a îmbrățișat încrucișat (cu un braț peste și cu celălalt sub), iar pe altele le-a îmbrățișat în jurul gâtului, adică cu ambele brațe deasupra alor lor. Îmbrățișările au fost diferite și în funcție de durată. Unele au avut o durată de o secundă, altele de 5 secunde, iar altele de 10 secunde.
În general, cele mai scurte îmbrățișări s-au dovedit a fi cele mai puțin plăcute. În schimb, îmbrățișările de cinci până la 10 secunde au fost evaluate ca fiind cele mai plăcute. Pe de altă parte, stilul de îmbrățișare nu a părut să aibă vreo influență.
Al doilea studiu, realizat într-un campus universitar
Pentru al doilea studiu cercetătorii au mers într-un campus universitar. Acolo au rugat 100 de perechi de studenți, care socializau deja, să se îmbrățișeze. Nu li s-a dat nici o recomandare cu privire la stilul de îmbrățișare pentru care să opteze. Cercetătorii și-au notat modul în care a fost realizată îmbrățișarea, cât a durat, precum și înălțimea și sexul respectivelor persoane.
Rezultatele studiului arată că îmbrățișarea încrucișată a domnit la toți participanții, dar a fost cea mai populară între bărbați, având loc în 66% și, respectiv, 82% dintre îmbrățișări. S-a observat că majoritatea participanților aveau aproximativ aceeași înălțime, ceea ce ar putea explica preferința pentru îmbrățișările încrucișate. Asta deoarece îmbrățișările în jurul gâtului sau a taliei sunt mai potrivite pentru persoanele care nu au aceeași înălțime. De asemenea, acest tip de îmbrățișare este posibil să fie oferită în contexte mai romantice sau cel puțin între persoane mai apropiate.
„Când am făcut al doilea studiu am vorbit cu oamenii. Ei spuneau adesea că îmbrățișarea la nivelul gâtului și a taliei pare mai intimă”, a declarat pentru IFL Science psihologul Anna Düren de la Universitatea din Londra, autoarea principală a studiului. Așadar, din cele două studii reiese că rețeta pentru cea mai bună îmbrățișare este următoarea: un braț deasupra, unul dedesubt, nu mai puțin de cinci secunde, dar nici mai mult de 10.