Monitorul educației și formării din 2021. Raportul pentru România
În 9 decembrie, în cadrul celui de al 4-lea Summit european privind educația, Comisia Europeană a prezentat Monitorul educației și formării din 2021. Ediția din acest an pune în prim plan „bunăstarea în educație”.
Volumul 2 al Monitorului educației și formării 2021 conține 27 de rapoarte de țară individuale, printre care și România. Volumul se bazează pe cele mai actuale evidențe cantitative și calitative pentru a prezenta și evalua principalele măsuri politice recente și în desfășurare din fiecare stat membru al UE. Raportul conține următoarele secțiuni:
Secțiunea 1 oferă o prezentare statistică generală a principalilor indicatori privind educația și formarea;
Secțiunea 2 identifică pe scurt principalele puncte forte și provocări ale sistemului de educație și formare al țării;
Secțiunea 3 acordă o atenție deosebită bunăstării în educație și formare;
Secțiunea 4 analizează investițiile în educație și formare;
Secțiunea 5 se referă la politicile de modernizare a învățământului preșcolar și școlar;
Secțiunea 6 cuprinde educația și formarea profesională și învățarea în rândul adulților;
Secțiunea 7 prezintă măsurile pentru modernizarea învățământului superior.
„În timpul pandemiei, măsurile de izolare, învățământul la distanță și contactele sociale limitate au creat o povară grea pentru elevi, studenți și profesori. Educația ar trebui să iasă din criză mai puternică. Bunăstarea trebuie plasată în centrul politicilor educaționale. Grija față de bunăstarea tuturor cursanților și a profesorilor lor este o condiție prealabilă pentru succesul educației și al învățării pe tot parcursul vieții”, spune comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.
Parte din raportul despre România
Secțiunea 2 a raportului prezintă, pe scurt, așa cum spuneam, principalele puncte forte și provocări ale sistemului de educație și formare a țării. Iată care sunt aspectele principale ale țării noastre menționate în raport:
Pandemia a avut un impact negativ asupra bunăstării elevilor în educație și riscă să agraveze rezultatele și inegalitățile în domeniul educației. Elevii din medii defavorizate, inclusiv elevii romi și cei din zonele rurale, au fost afectați în mod deosebit.
România a prezentat o viziune de reformare a sistemului său de educație și formare, stabilind obiective ambițioase pentru creșterea rezultatelor în domeniul educației. Vor fi necesare acțiuni rapide și eforturi susținute pentru a realiza progrese și a îmbunătăți calitatea, echitatea și relevanța pentru piața forței de muncă.
Mecanismul de redresare și reziliență va facilita investițiile la scară largă legate de educație și formare.
Participarea scăzută a adulților la activitățile de învățare creează obstacole în calea dezvoltării competențelor necesare în economie.
Întregul raport despre țara noastră poate fi accesat intrând aici.