Urșii devin cameramani. Noua campanie online marca WWF
WWF lansează campania online „Urșii devin cameramani”. Publicul va avea șansa să urmărească pe social media imagini surprinse chiar de marii blănoși din pădurile noastre. Iată mai multe detalii.
WWF România va lansa în această perioadă o nouă campanie inedită. Este vorba despre „Urșii devin cameramani”, un proiect care va prezenta publicului imagini surprinse chiar de urși cu ajutorul unor colare video. Toate imaginile prezentate au fost surprinse în perioada august – octombrie de doi pui de urs de la Bear Again. Astfel, pasionații de natură vor avea șansa să învețe mai multe despre cum își petrec aceste animale timpul.
Campania face parte dintr-un demers de monitorizare a speciilor de carnivore mari din România. Ea este derulată de WWF și de partenerii săi în cadrul proiectului LIFE #EuroLargeCarnivores. Toate filmulețe surprinse de ursuleți au fost făcute prin Munții Hășmaș. Acolo se află orfelinatul de urși Bear Again. Ele conțin informații despre specie și modul în care interacționează semenii între ei.
Datele urmau să fie comparate cu cele ale unui urs sălbatic
Inițial, datele colectate de ursuleții din cadrul Bear Again urmau să fie comparate cu cele ale unui urs sălbatic. Din păcate, el a trecut granița către Ucraina iar urmele sale s-au pierdut complet.
Ursul, un mascul în vârstă de de 3 – 4 ani, a fost relocat primăvara trecută în Munții Călimani. El a parcurs în total 500 de kilometri în România până să treacă granița în Ucraina. După o lună și jumătate el a mai străbătut încă 300 de kilometri până să i se piardă complet urma.
„Cercetările din teren, desfășurate atât în România, cât și în Ucraina, sugerează că cel mai probabil acesta a fost braconat, scenariu susținut și de către unii localnici din zona din care echipamentul de monitorizare a transmis ultimele date”, adaugă Marius G. Berchi, Manager proiect coridoare și arii protejate la WWF România.
Ursul este esențial pentru natură
În România, ursul se află în vârful piramidei trofice. Asta înseamnă că el are un rol foarte important când vine vorba despre menținerea echilibrului în ecosistemele din care face parte. În general, urșii se hrănesc cu cerbi, căpriori, mistreți, dar și mamifere mai mici a căror populații odată crescute excesiv ar pune în pericol vegetația.
Ursul este un animal omnivor, adică se hrănește atât cu plante, cât și cu carne. El se deplasează pe distanțe lungi, fapt ce-l face important pentru răspândirea semințelor. De asemenea, ursul este și un sanitar al pădurii. El consuma inclusiv cadavre ale sălbăticiunilor care n-au putut trece iarna.
Din păcate, urșii se confruntă cu pierderea sau fragmentarea habitatelor. Principalele cauze sunt dezvoltarea infrastructurii de transport, dar și a celei turistice, urbane și rurale. Fiind omnivori, urșii sunt atrași de locurile cu acces ușor la surse de hrană din zonele populate de oameni. Din această cauză, ei vin adesea în zonele unde trăim noi, fapt ce-i face să pară o amenințare.