Vreți să vedeți cum arată planeta Marte? E suficient să ieșiți din casă la o anume oră
Vreți să vedeți cum arată planeta Marte? Ei bine, în această lună este șansa voastră. Tot ce trebuie să faceți este să vă uitați pe cer la o anumită oră. Iată mai multe detalii.
Această lună este una specială pentru pasionații de astronomie. Cei curioși vor avea șansa să vadă planetele Venus, Saturn, Jupiter și Marte. Venus este cea mai vizibilă dintre toate. Aceasta este urmată de Saturn și Jupiter.
Cele trei plante se pot vedea odată cu lăsarea nopții, în jurul orei 17:30. Toate cele trei se vor afla în aceeași direcție, două dintre ele fiind foarte strălucitoare. Ele vor putea fi văzute în direcția de apus, adică la sud-vest.
Cum arată planetele
Venus este pe departe cea mai strălucitoare dintre toate, ea fiind cea mai apropiată planetă de Pământ. În stânga lui Venus se află planeta Saturn. Dacă priviți cu atenție mai la stânga veți avea șansa să vedeți și planeta Jupiter.
La sosirea dimineții vine rândul planetei Marte să-și facă apariția pe cer. Ea va fi vizibilă chiar înainte de răsărit, în jurul orei 7:00. Spre deosebire de celelalte planete, Marte nu este atât de strălucitoare deoarece în acest moment este la o distanță mare de Pământ. Totuși, nu veți avea probleme în a o distinge. Marte va fi vizibilă înspre sud-est, nu foarte sus pe cer.
Ce constelații își fac apariția pe cer
Nu doar planetele vor fi vizibile în această lună, ci și mai multe constelații. Este vorba în special de cele care fac parte din mitul lui Perseu. Acestea sunt împrăștiate pe cer, fiind vizibile atât la orizontul vestic cât și deasupra capului nostru.
Perseus, eroul principal al legendei, se află sus pe cer, înspre est, chiar deasupra capului nostru. El se întinde spre constelația Andromeda, pe care o salvează. În apropierea acestora se află o constelație în formă de „W” numită Cassiopeia. În legendă, Cassiopeia era mama Andromedei.
Cea mai strălucitoare stea din constelație se numește Mirfak (alpha Persei). Ea poate fi identificată cu ușurință, fiind cea mai strălucitoare stea de sub constelația Cassiopeia.
Între Cassiopeia și steaua Mirfak se află „rolul dublu din Perseu”. Este vorba despre o aglomerare de stele ce se află la 7000 de ani lumină depărtare de Soare. Cu ochiul liber putem distinge o mică pată de lumină. Totuși, cu ajutorul telescoapelor putem vedea sute de stele diferite.