Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Kakapo, singurul papagal nezburător
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre kakapo, singurul papagal nezburător. Haideți să aflăm mai multe despre această pasăre specifică Noii Zeelande.
Kakapo este o pasăre cu adevărat deosebită. Pe lângă că nu are nicio rudă apropiată, el este singurul papagal nezburător. Din păcate, interesanta pasăre este în pericol de dispariție iar conservatorii depun eforturi mari pentru a o salva.
Cândva, Kakapo trăia în întreaga Noua Zeelandă. Populația a început să scadă odată cu apariția oamenilor maori. Toate păsările din insula nordică au dispărut până în anul 1930. Totuși, ele au continuat să există în părțile umede de pe insula sudică, dar nu pentru mult timp.
Era să dispară complet
Toate păsările din Fiordland, adică insula sudică a Noii Zeelande, au dispărut la sfârșitul anilor ’80. Din fericire, a fost descoperită în anul 1977 o populație de 200 de păsări pe Insula Stewart, o insulă mică din sudul Fiordland. Această populație era pusă însă în pericol de pisici.
Între anii ’80 – ’90, toată această populație a fost mutată pe alte câteva insulițe de lângă Insula Stewart. De asemenea, câteva exemplare au fost aduse pe insulele de lângă Fiordland, insule fără prădători naturali pentru kakapo. Astfel, în ziua de astăzi, putem întâlni această pasăre doar pe insule acoperite de păduri, chiar dacă înainte ea trăia în mai multe tipuri de habitate.
Trăiește foarte mult
Kakapo arată ca un papagal verde, fără aripi, cu o față asemănătoare unei bufnițe. Unele exemplare au și pene galbene iar ciocurile lor sunt gri. Ele pot atinge o lungime de până la 64 de centimetri. Greutatea maximă a unui adult mascul este de 4 kilograme și cea a unei femele de 2,5 kilograme. Durata de viață a unui kakapo este extrem de lungă, el trăind aproximativ 90 de ani.
Singurul papagal nezburător este un animal solitar, adică singuratic. El își desfășoară activitatea în timpul nopții. Pentru a se hrăni, kakapo caută în pământ sau se cațără în copaci. De acolo, el se aruncă către pământ și încearcă să dea din aripi. De cele mai multe ori, el ajunge doar să se izbească de pământ.
Dieta acestor păsări este complet vegetariană. Ele se hrănesc cu frunze, bulbi, scoarță de copac, rădăcini, fructe și semințe. Alimentele pot să difere în funcție de anotimp.
Se depun eforturi mari pentru înmulțirea populației
Perioada de împerechere este în vară și în toamnă. Totuși, ea are loc doar în anii plini de fructe. Kakapo de pe insulele sudice se împerechează doar când copacii rimu fac fructe. Acest eveniment are loc o dată la 2 – 4 ani. Nu se știe cu exactitate care este cauza perioadei de împerechere pe insulele nordice.
Din cauza numărului mic de exemplare, kakapo are o diversitate genetică scăzută. Acest lucru cauzează fertilitatea mică din rândul păsărilor. Ultimele eforturi de conservare s-au concentrat pe forțarea împerecherilor și pe inseminarea artificială pentru a preveni dispariția speciei.
Sunt fără apărare în fața prădătorilor
Exemplarele adulte de kakapo sunt vulnerabile în fața prădătorilor precum pisicile și nevăstuicile. De asemenea, ouăle și puii pot fi omorâți de șobolani. Femelele incubează și cresc puii singure. Din această cauză, ele își petrec mult timp departe de cuib pentru a procura hrană, lăsându-l nepăzit.
În afara cuibului, kakapo se folosește de colorația sa pentru a se camufla. Cândva, această strategie dădea roade în fața păsărilor care vânau bazându-se pe văz. Totuși, ea este complet ineficientă când vine vorba de mamiferele care vânează folosindu-se de miros.
Curiozități despre kakapo
Pasărea kakapo miroase frumos. Conform specialiștilor, singurul papagal nezburător are un miros dulce. Se crede că acest miros le permite acestor păsări să se găsească între ele în pădure.
Kakapo este o pasăre foarte prietenoasă. Atât maori cât și europenii le țineau ca și animale de companie. Dacă vezi un astfel de exemplar în sălbăticie este foarte probabil să se apropie de tine și să se lase mângâiat.
Pentru a se apăra, kakapo îngheață complet când este speriat. Astfel, el speră să rămână complet neobservat.