Câți elevi cu Covid-19 au descoperit părinții, acasă, în urma testării
După ce au ajuns într-un final mult discutatele teste non – invazive pe bază de salivă, acestea au scos la iveală și primele cazuri. Iată câți elevi cu Covid-19 au descoperit părinții acasă, în urma testării.
Ministerul Educației a anunțat luni că până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen non – invazive efectuate pe bază de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv. Aici vorbim atât de elevi, cât și de adulți ce fac parte din personalul unității de învățământ și s-au testat. Testele non – invazive pe bază de salivă nu sunt un act medical, ceea ce înseamnă că rezultatele pozitive trebuie confirmate sau infirmate prin realizarea unui test PCR. Acesta se face gratuit de către Direcția de Sănătate Publică din fiecare județ.
Ieri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că din cele 86 de cazuri pozitive au fost confirmate 16. Alte 22 de cazuri au fost infirmate prin teste PCR, iar pentru restul nu au fost încă raportate rezultate. În Timiș spre exemplu, testele non – invazive au arătat șase cazuri pozitive. Unul din elevi a fost confirmat și la testul PCR, patru dintre ei au fost infirmați, iar un elev nu a fost testat PCR deoarece părinții au refuzat. Acesta va participa la ore în continuare, însă de acasă, online.
Și la Sibiu a fost raportat un elev ca fiind pozitiv în urma testului de salivă. Acesta a fost retestat prin test PCR, iar rezultatul a fost unul negativ. Asta înseamnă că elevul nu va face școală online, ci se va întoarce la cursuri alături de colegi. Astăzi, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu informează că au fost raportați cinci preșcolari și elevi confirmați pozitiv cu Covid-19.
Testele non – invazive pe bază de salivă, comparate cu cele de sarcină
Testele pe bază de salivă au dat naștere unor controverse în rândul părinților. Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre aceste teste, comparându-le cu cele de sarcină sau chiar cu tăierea unghiilor. „Testarea pe bază de salivă nu se raportează în Coronaform. Testarea pe bază de salivă nu este un act medical. Deci el poate fi administrat și de către persoane fără competențe medicale. Cum sunt eu de exemplu. Testarea pe bază de salivă este un act pe care îl putem asemăna, dacă vreți, cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea unui test de sarcină făcut de o anumită persoană sau tăierea unghiilor. Aș vrea să înțelegem toți. Prevenția și încrederea sunt lucruri care nu pot fi înlocuite”, a spus ministrul Educației în cadrul unei emisiuni tv.
La nivel național, conducerea a 16.956 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unități de învățământ testele se vor administra la școală, iar în cazul a 467 de unități de învățământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la școală, diferențiat, pe niveluri de studiu.