Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre gene și ce înseamnă să fii estetician de gene. Aflați mai multe despre o meserie care înfrumusețează privirea doamnelor și a domnișoarelor.
Meseria despre care vorbim azi e una relativ nouă. Una care a luat naștere recent, una pe care bunicii noștri, spre exemplu, nu o prea înțeleg. Pentru a afla mai multe despre ce presupune meseria de estetician de gene am stat de vorbă cu Anda Yazji. Ea practică această meserie de aproape șase ani și deține și un salon cochet. În primul rând, Anda ne-a explicat ce este un estetician de gene. „Un estetician de gene este persoana care se ocupă de estetica genelor. Estetica genelor se împarte în două: pe de o parte e vorba de aplicarea extensiilor de gene, iar pe de altă parte aceasta intrevine când nu e nevoie de extensie de gene, ci doar de laminarea genelor. Mai pe scurt, curbarea genelor naturale deja lungi de la mama natură”, ne explică Anda.
Esteticianul de gene lucrează la ochii unei persoane. Asta înseamnă că e nevoie, obligatoriu, de o pregătire pentru a putea practica această meserie. Iată cum poți deveni estetician de gene. „Pentru a deveni estetician de gene este foarte, foarte important să urmezi un curs. Un curs în care să fii instruit foarte bine despre ce urmează să faci. Ca estetician de gene te ocupi de ochiul clientei. Ochiul este un organ important și atunci trebuie să fim foarte, foarte atenți cum ne raportăm la el. Trebuie să urmezi un curs. Recomand persoanelor care sunt doritoare să caute cu atenție, să se intereseze, să învețe informații corecte și să urmeze cursuri avizate”, spune Anda Yazji. Tot ea ne-a explicat și ce e de făcut pentru a deveni trainer în această meserie. Pentru a afla și voi vă invităm să urmăriți interviul video disponibil mai sus.
Una din întrebările pe care probabil vi le puneți e „de ce calități are nevoie cineva pentru a urma această meserie?”. Ei bine, avem un răspuns. „Prima și cea mai importantă este cheful de muncă. Clar. Ca în orice meserie, și în estetica de gene trebuie să-ți dorești să muncești. După aceea este răbdarea. Pentru că este o muncă un pic meticuloasă, dar tare plăcută. Foarte plăcută. Și cred că cea de-a treia calitate pe care ar trebui să o aibă este plăcerea de a se raporta la oameni. Eu una sunt pasionată de oameni, de clientele mele, și atunci meseria asta pe mine chiar mă împlinește”, spune Anda.
Genele sunt de foarte multe feluri. Ele se diferențiază prin mărime, culoare sau chiar efect. Anda ne-a povestit, pe scurt, despre tipurile de gene în interviul video pe care l-am realizat. Îl puteți vedea mai sus sau intrând pe canalul nostru YouTube, aici.
Atunci când vine vorba de extensii de ,gene multă lume le consideră periculoase. Am vrut să lămurim această idee, iar Anda ne-a explicat când și cum pot deveni extensiile de gene periculoase. „Extensiile de gene sunt periculoase în momentul în care ele sunt aplicate greșit. Atât timp cât modul lor de aplicare este unul corect, niciodată nu pot să dăuneze firului de păr. Există diferite mituri prin care se spune „mi-am pus și eu o dată extensii de gene și mi-au căzut toate și niciodată nu am mai avut aceleași gene lungi”. Clasic. Vă explic foarte rapid. Noi avem, fiecare, propria genetică. Genetica noastră nu poate să fie influențată. O persoană are pe pleoapa superioară de 120 – 150 de fire de păr natural (genele). Noi pe acestea aplicăm extensiile.
Ca noi să distrugem rădăcina unei gene și acel bulb să nu mai creeze fir de păr e nevoie de un mod de aplicare dăunător acelei rădăcini, de o igienă necorespunzătoare și de neglijență din partea clientei. Mai sunt tinere care-și pun extensii de gene și când ajung acasă încep să le pigulească. Mesajul, pentru cele care vă puneți extensii este că trebuie să vă aplicați corect genele și să vă spălați pe ochi. Da, ne spălăm pe ochi când ne punem extensii de gene. Ne spălăm dimineața, ne spălăm seara. Igiena este foarte, foarte importantă. La baza firului de păr se adună sebum și atunci este foarte important ca noi să spălăm ochii în fiecare dimineață și în fiecare seară”, spune Anda.
Din orice meserie se câștigă bani. Uneori mai mulți, alteori mai puțini. Noi am vrut să aflăm cum stau lucrurile când vine vorba de această meserie așa că am întrebat-o pe Anda dacă se câștigă sau nu bine. „Da, e o meserie din care se câștigă. În primul rând e o meserie. Și când folosim cuvântul meserie, înseamnă că ție îți este plătit un serviciu pe care-l oferi. Deci ni se plătește munca, răbdarea și, automat, profesionalismul. În această meserie fiecare își stabilește un anumit preț în funcție de ceea ce poate oferi clientului, de experiența pe care o are, de serviciile pe care le poate presta, de calitatea serviciilor. Dar, cred că este o meserie bănoasă, aș spune eu. Sau cel puțin te ajută să devii independent financiar”, ne explică esteticianul de gene.
Pe Anda am mai întrebat-o și de la ce vârstă e potrivit ca fetele să-și pună gene. „Pe vremea mea, fetele începeau poate să-și pună gene, nu știu, la 18 ani. 18 – 19 ani. Astăzi parcă trăim altă generație și fetele vin, sau cel puțin își doresc, de și mai tinere. Recomandarea mea este să aștepte împlinirea majoratului sau cel puțin până când au un anumit discernământ și știu exact ce vor să facă cu fața lor, cu chipul lor, cu corpul lor. Aș recomanda un 18 ani”, spune Anda.
Oricând hotărăsc fetele că vor să-și pună extensii de gene, important e să se îndrepte către un loc sigur. Chiar dacă nu au 18 ani, nu este dăunător să-și pună gene dacă o fac, spre exemplu, la un salon. „Nu este absolut deloc dăunător. Firul de păr este într-o continuă regenerare. Ceea ce foarte puține cliente știu este că un fir de păr are o durată de viață între 21 și 90 de zile. Atât trăiește un fir de păr de pe pleoapa superioară a ochiului. Deci, el este într-o continuă regenerare. Ideea este să nu distrugem bulbul firului de păr care creează acele fire.
Dar ca să distrugi un bulb e nevoie de tensiune, de mod de aplicare greșit, de foarte mult adeziv. Pe scurt, astfel de lucruri se pot întâmpla dacă esteticianul nu a învățat corect să practice această meserie. Mai este ceva. Când esteticianul nu lucrează corect, clienta va simți. De obicei, când o geană e în tensiune simți. Simți durere la pleoapă, iar acesta e un semn că nu s-a intervenit corespunzător”, ne explică esteticianul de gene.
Anda ne-a mai spus și la ce ar trebui să fie atente fetele atunci când își aleg esteticianul de gene. De asemenea, ne-a spus dacă genele se poartă ocazional sau pot fi purtate zilnic. Toate informațiile le puteți afla din interviu.
Anda are și un salon cochet în Piața Unirii din Timișoara în care își desfășoară activitatea. Se numește Yazji Beauty Concept. Atunci când ai un salon, automat ai și mai mult de lucru. Am întrebat-o pe Anda cât de ușor sau greu e să-ți deschizi un salon și mai ales să-l întreții. „Fiind o afacere, orice afacere necesită costuri de întreținere. E un lucru clar. Și automat poate nu e ușor să-l întreții, dar muncind și dorindu-ți să muncești automat vine și răsplata. Financiară mă refer. Și atunci se poate întreține și se poate veni și cu un câștig.
Salonul e proiectul meu de suflet. Aici am muncit. Yazji Beauty Concept este pentru clientele mele. Ce vreau să le ofer? Vreau să ofer oamenilor din jurul meu frumosul meu. Aici mă refer la modul în care le primesc pe cliente, la acest spațiu, la extensiile pe care ele le primesc sau la laminări, la produse, la serviciile de care beneficiază în salon. Încerc ca fiecare să primească puțin din frumosul pe care și eu l-am primit cândva”, ne împărtășește Anda Yazji.
Am vorbit cu Anda și despre ce-i place cel mai mult la această meserie. „Cel mai mult și cel mai mult la meseria asta îmi plac oamenii. Îmi place să socializez, îmi place enorm, enorm de mult să formez, îmi plac fetele la cursuri, îmi place să mă dedic lor și să le văd că pleacă stăpâne pe noua meserie învățată. Îmi plac clientele, îmi place modul în care ele pleacă fericite și încrezătoare. Îmi plac oamenii și modul în care ne raportăm unii la alții”, ne spune Anda.
Am întrebat-o și ce nu-i place, însă nu a reușit să ne dea un răspuns. Ne-a zis că îi place foarte mult meseria ei și că nu găsește ceva ce să nu-i placă. „Nu știu ce-aș putea să zic că nu-mi place. Îmi place foarte mult să cercetez, să văd ce produse noi apar pe piață, să investesc foarte mulți bani în produse și poate asta ar fi, să zic, partea negativă”, spune Anda.
Anda Yazji, estetician de gene de aproximativ șase ani, are și câteva sfaturi pentru fetele care vor să urmeze această meserie. „Fetelor care vor să urmeze meseria aceasta nu pot decât să le zic cu încredere să pornească pe acest drum. În momentul în care m-am apucat de acest curs veneam după șapte ani de handbal. Am făcut handbal de performanță și puțină lume îmi dădea șanse în această meserie.
Vreau să le zic să nu se dea bătute. Dacă sunt pasionate de oameni și pasionate de frumos, dacă simt că aici se regăsesc, să meargă cu încredere pe acest drum. Să fie răbdătoare și să aibă încredere în ele. La început de drum trebuie să fii răbdătoare cu tine. Nimeni, dar nimeni, nu învață peste noapte. Totul se învață în fiecare zi, curs cu curs, moment cu moment, clientă cu clientă. Doar așa se ajunge, cred eu, la succes. Sau la încrederea în sine și în munca ta”, încheie Anda Yazji.