Cele mai interesante plante din lume. Rafflessia arnoldii, cea mai mare floare din lume
În general, florile au un miros frumos. Ele sunt folosite adesea în producția de parfumuri. Floarea despre care vorbim astăzi este o excepție de la regulă. Haideți să aflăm mai multe despre Rafflessia arnoldii, cea mai mare floare din lume care are un miros asemănător cu cel al cărnii putrezite.
Rafflesia arnoldii este cea mai mare floare din lume și iese în evidență prin mirosul său neplăcut, asemănător cu cel al unui cadavru. Această floare este nativă pădurilor tropicale din Sumatra și Borneo. Ea este considerată una dintre cele trei flori naționale ale Indoneziei.
Floarea poate avea un diametru de până la un metru. Greutatea sa este de maxim 11 kilograme. Aceste flori ies din bulbi de dimensiunea unei verze. Cel mai mare bulb de floare descoperit vreodată a fost găsit în anul 1956 și avea un diametru de 43 de centimetri.
Cum a fost descoperită floarea
Primul european care a descoperit Rafflesia arnoldii a fost exploratorul francez Louis Auguste Deschamps. El a fost un membru al echipei de expediții științifice franceze din Asia și din Pacific. Acesta a fost ținut captiv de olandezi timp de trei ani pe insula Java din Indonezia, perioadă în care a descoperit primul specimen al acestei flori.
În anul 1798 a fost eliberat. Din nefericire pentru el, a venit rândul britanicilor să-l aresteze. În acea perioadă, francezii și britanicii se aflau în război. Toate notițele sale referitoare la descoperiri au fost confiscate. Ele au rămas pierdute până în anul 1860 atunci când cineva a decis să le vândă Muzeului Britanic de Istorie Naturală. La scurt timp însă, ele au dispărut din nou.
Abia în anul 1954 au fost redescoperite în cadrul muzeului. Spre surprinderea tuturor, notițele sale arătau că francezul a studiat plantele cu mult înaintea britanicilor. Din această cauză se crede că britanicii de la muzeu le-au ascuns intenționat pentru a fi ei cei care prezintă public pentru prima oară aceste informații.
Este o plantă parazit
Rafflessia arnoldii este o plantă parazit. Asta înseamnă că trăiește prin intermediul altor plante. Asemenea ciupercilor, florile cresc direct din plantele pe care le parazitează, furându-le nutrienții și apa. Ele pot fi văzute în afara plantei gazdă doar în momentul în care este gata să se reproducă.
Bulbii pot sta și câteva luni pentru a se dezvolta. Totuși, florile rezistă doar câteva zile. Acestea pot fi fie masculine, fie feminine. Asta înseamnă că este nevoie de ambele flori pentru o polenizare reușită.
De polenizare sunt responsabile muștele, dar și alte specii de gândaci. Insectele trebuie să viziteze mai întâi masculul iar mai apoi femeia pentru o polenizare corectă. Fructele produse de Rafflesia arnoldii sunt rotunde și pline de semințe mici.
Nu se știe cu exactitate câte specimene de Rafflesia arnoldii există în lume. S-a observat, însă, că ecoturismul este principalul pericol al speciei. În locurile vizitate adesea de turiști s-a observat o scădere în numărul de flori produse într-un singur an.