Mișcarea și sportul sunt foarte importante. La fel de important este însă și să ne antrenăm creierul. Zilnic. Astăzi vă oferim câteva sfaturi pe care să le urmați pentru a vă menține creierul în formă.
Unul din lucrurile pe care trebuie să le faceți, deși probabil știți deja, e să citiți în fiecare zi. Deși probabil sunteți sătui să auziți asta, să știți că lectura chiar este utilă. Cercetările arată că ea poate ajuta la creșterea nivelului de inteligență, scrie csid.ro. Iar acest lucru este logic. Cititul îmbogățește vocabularul și pe lângă asta pune creierul la treabă. Atenția, înțelegerea și anticiparea sunt câteva din funcțiile cognitive pe care lectura le dezvoltă.
Cei care merg deja la școală pot bea ceai verde pentru a-și „antrena” creierul. Acesta este benefic pentru funcția cerebrală, iar galatul de epigalocatechină (substanța chimică din frunzele de ceai verde) face ca neuronii să fie mai receptivi. Și alimentația este importantă atunci când vrem să menținem creierul în formă. Anumite alimente bogate în nutrienți sporesc inteligența și susțin funcția creierului. Vorbim despre alimente bogate în acizi grași Omega 3, flavonoide și vitamina K. În această categorie intră următoarele alimente: semințe de in, nuci, ceai, soia, pește gras, avocado, fructe de pădure, cacao, cereale integrale, varză, crustacee, spanac, etc.
Sport în fiecare zi
Funcționalitatea creierului este îmbunătățită atunci când aveți activitate fizică. Așadar, în fiecare zi trebuie să faceți puțină mișcare. Studiile arată că exercițiile ușoare fac ca anumite regiuni ale creierului care se ocupă cu memorarea să funcționeze bine. Creierul nu are nevoie să mergeți la sală spre exemplu și să vă antrenați până nu mai puteți. Este suficient să mergeți pe jos, să alergați ușor, să faceți drumeții, yoga sau antrenamente cu propria greutate. Important este să faceți mișcare regulat.
Inteligența are de suferit dacă nu vă odihniți suficient. Somnul este esențial pentru susținerea funcției cognitive. Atunci când dormiți creierul stochează toate amintirile din ziua respectivă. Mai mult decât atât, odihna îmbunătățește capacitatea de a învăța informații noi atunci când vă treziți.
Socializarea este și ea importantă, deși în ultima vreme n-am prea avut parte de ea. Interacțiunea cu oamenii contribuie la dezvoltarea personală și îmbunătățirea sănătății creierului. Învățatul este și el benefic pentru creier. Poate printre cele mai importante aspecte. Studiile arată că inteligența este strâns legată de educație. Aceasta se referă nu doar la școală sau diplome, ci și la autodisciplinare.