Noul studiu „Insights PulseZ” ne arată care sunt joburile la care visează generația Z din România. Studiul a fost făcut pe un eșantion de 1.200 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, aceștia provenind atât din mediul urban, cât și din mediul rural.
Cei care fac parte din Generația Z sunt cei care s-au născut după 1995. Ei au energie pentru a învăța, sunt inteligenți, inovatori, responsabili, înțelegători și motivați să facă o schimbare în lume. Acești tineri mai sunt numiți și „nativi digitali” sau „generația rețelei”. Au crescut într-o lume modelată de internet, sunt practici și le place să preia conducerea. Sunt mai nerăbdători și mai agili decât predecesorii lor din generația Millennials și caută noi provocări.
Conform studiului, unul din trei tineri plănuiește să se angajeze în România, în timp ce 21% vor să-și continue studiile tot în țară. Sunt 12% care vor să lucreze în străinătate și tot atâți cei care vor să-și deschidă o afacere. „Studii științifice anterioare demonstrează că această generație își alege cariera într-un mod diferit față de alte generații, deoarece o privesc ca pasiune, nu ca pe o simplă meserie. Acest lucru explică de ce, atunci când își aleg angajatorul, pentru ei contează cel mai mult să le placă ceea ce fac (82%), echipa și atmosfera de lucru au de asemenea o importanță semnificativă (63%), iar abia apoi urmează pachetul salarial și flexibilitatea programului (60%)”, se arată pe site-ul Vreau să fiu antreprenor.
Domeniile în care-și doresc tinerii să lucreze
Anul trecut unul din doi tineri voia să fie antreprenor sau manager. Anul acesta însă, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Domeniile tehnice cumulează opțiunile a 30% dintre respondenți. Pe lângă asta, domeniile umaniste precum psihologie, resurse umane, sunt alese de 1 din 4 dintre respondenți. Următoarele opțiuni profesionale vizează medicină/wellbeing (17%) și educație/training (15%).
Dintre cei care preferă domeniile tehnice 70% sunt băieți. 59% dintre ei spun că vor să învețe mai multe despre domeniul tehnologiei (programare, robotică). O altă competență ce se dorește a fi dobândită de 39% dintre reprezentanții acestui segment este munca în echipă.
Interesant este și faptul că 44% dintre cei care doresc să lucreze în domenii tehnice vor să se angajeze în România, mult mai mulți față de nivelul eșantionului total (30%). Pentru ei, să le placă ceea ce fac este cel mai important (76%), alături de împlinirea personală (52%). Viitorii ingineri și IT-ști studiază la un profil real în prezent (91%) și majoritatea dintre ei stau cel mai mult pe Instagram (27%).
Când vine vorba de ce îi motivează pe tineri în viață, lucrurile stau în felul următor: pe primul loc se află împlinirea personală (55%), urmată de independența financiară (50%) și de sănătate (43%). Crește nevoia de dezvoltare psihică și emoțională (36% față de 31% în 2020) și scade ca număr de mențiuni ideea de a avea o carieră de succes (31% față de 36% în 2020).