Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre topografie și despre meseria de topograf, o meserie care necesită meticulozitate. Iată mai multe detalii.
Deși nu este o meserie cunoscută, meseria despre care urmează să vorbim astăzi este una foarte importantă. Topograful participă la proiectarea fiecărei construcții din jurul nostru, fie că vorbim despre clădiri, drumuri, rețele sau altele. El este cel care dă startul proiectelor, măsurând cu exactitate terenurile. Mai apoi, aceste măsurători sunt verificate și trimise arhitecților. Fără topografi, arhitecții nu ar putea să-și facă treaba cu exactitate. Noi, cei de la ȘTIRI PENTRU COPII am stat de vorbă cu Viorel Borugă care profesează în domeniul topografiei. Iată ce a avut să ne zică.
Pentru a deveni topograf sunt necesare studii universitare de licență. În Timișoara, de exemplu, diploma poate fi obținută în cadrul Politehnicii la Facultatea de Construcții, secția Măsurători Terestre și Cadastru. Această diplomă poate fi obținută și în cadrul Universității Agricole. Există și topografi care au urmat cursurile unei școli post-liceale. Totuși, conform lui Viorel, majoritatea au urmat studii universitare.
După finalizarea studiilor, topograful poate urma diverse căi. Vorbim despre posibilitatea de a activa în cadrul autorităților statului sau a unei firme private și autorizate. Fiecare opțiune are avantajele sale. De asemenea, există și posibilitatea de a deveni liber profesionist. Desigur, pentru a deveni freelancer este nevoie de acumularea unui anumit nivel de experiență. Viorel recomandă acumularea a cel puțin doi ani de experiență până să devii topograf independent.
Meseria de topograf este dinamică. Ea constă atât din muncă la birou, cât și din muncă pe teren. Viorel ne-a descris munca de birou ca fiind asemănătoare cu munca de detectiv în anumite situații. De exemplu, cineva are câteva documente care atestă că el deține un teren undeva în afara orașului. Topograful are sarcina de a verifica documente ce pot data chiar din perioada când România nu exista. Mai apoi, el merge pe teren pentru a identifica cu exactitate care este terenul.
După cum puteți observa, topografia este o meserie care necesită meticulozitate. Vor fi situații în care vei avea de căutat prin sute de documente până să afli răspunsul la problema ta. Din această cauză este esențial să fii o persoană organizată. Viorel recomandă să îți creezi singur un sistem de organizare pe care să îl respecți cu strictețe. Astfel, șansele să greșești sunt mult mai mici. Totuși, nu trebuie să te descurajezi în cazul în care greșești la început. În această meserie este foarte ușor să faci greșeli.
Principalul avantaj al meseriei de topograf este că ești conectat la piața imobiliară. Vei ști mereu care sunt prețurile, ce clădiri sunt construite și vei cunoaște diverși oameni care se ocupă cu asta. Astfel, dacă te vrei gândi vreodată să te reprofilez pe piața imobiliară, un domeniu foarte profitabil de altfel, vei avea toate informațiile necesare.
Un alt avantaj al acestei meserii este diversitatea. Există o mulțime de proiecte diferite. De asemenea, vei alterna des între munca de birou și munca pe teren, fapt ce te va ține mereu în priză. Deși există unele echipe care se împart în departamente de teren și departamente de birou, Viorel recomandă ca un topograf să facă puțin din fiecare. Altfel riscă să se plafoneze și să uite cum decurg anumite procese.
Nu în cele din urmă, meseria de topograf este o meserie care va fi mereu în căutare. Oamenii nu se vor opri prea curând din a încerca să construiască clădiri sau alte lucruri. Din această cauză, un topograf nu va rămâne fără proiecte prea curând. Din această perspectivă, meseria de topograf este una stabilă.
Precum alte domenii, și topografia a beneficiat de pe urma evoluției tehnologice. Pe vremuri, instrumentele erau mai mult manuale, iar topograful era cel care făcea majoritatea calculelor. Astăzi, aparatura a devenit mult mai performantă, obținând cu ușurință date care mai apoi sunt introduse în calculator.
Topografii folosesc o stație totală, adică un teodolit și un tahimetru, pentru măsurători. În general, acestea sunt folosite pentru măsurarea unghiurilor și a distanțelor. Un alt tip de aparatură folosit de topografi este aparatura GPS. Din fericire pentru amatorii de drone, și acestea sunt folosite în domeniu. Ce e drept, ele sunt folosite mai rar și doar în afara orașelor deoarece pot acoperi o suprafață mai mare.
Principalul sfat a lui Viorel pentru viitorii topografi este să aibă încredere în ei că pot deveni din ce în ce mai buni. Meseria de topograf este o meserie în care constant trebuie să progresezi. De asemenea, este important să duceți o lucrare de la cap la coadă. Să vedeți cum funcționează atât treaba de pe teren cât și cea din birouri. Atunci când sunteți pe teren este esențial să măsurați cu aparatura care oferă cea mai mare precizie.
Aceasta a fost meseria din această săptămână. Sperăm că ați înțeles mai multe despre ce presupune să fii un topograf. Mai multe informații și detalii referitoare la această meserie găsiți în interviul video de pe canalul nostru de YouTube. Noi vă reașteptăm săptămâna viitoare cu o nouă meserie interesantă.
O meserie prin care tratezi durerile articulare. Ce face un reumatolog ne spune Roxana Cerbulescu