Cele mai interesante plante din lume. Victoria Amazonica, cel mai mare nufăr din lume
Știați că există o specie de nuferi destul de mari încât să suporte greutatea noastră? Este vorba despre Victoria Amazonica, cea mai mare specie de nuferi din lume. Această plantă a impresionat de-a lungul istoriei prin aspectul său fascinant dar și prin frumusețea florilor. Iată mai multe detalii.
Planta despre care vom vorbi astăzi este cu adevărat impresionantă. Victoria Amazonica este cel mai mare nufăr din lume. Ea este considerată drept floarea națională a Guyanei și este nativă zonelor tropicale din America de Sud.
Victoria Amazonica se remarcă prin frunzele de dimensiuni mari. Acestea pot avea un diametru de până la trei metri. Frunzele sunt conectate la o tulpină care are o lungime de 7 – 8 metri. Fiind atât de mare și de puternică, ea suportă greutatea a 2 – 3 oameni.
Crește în bazinul Fluviului Amazon
În general putem întâlni această plantă în apele mici din bazinul Fluviului Amazon. În habitatul său natural, florile încep să se deschidă la apusul soarelui. Deschiderea unei astfel de flori poate dura chiar și două zile. Diametrul unei singure flori poate fi de până la 40 de centimetri.
Fiecare plantă produce mai multe flori într-un singur sezon. De polenizarea acestora este responsabilă o specie de scarabei. Florile au un miros fructos și o culoare albă fermecătoare, fiind foarte atrăgătoare pentru aceste insecte care își petrec timpul în interiorul lor.
Procesul de polenizare este fascinant
Procesul de polenizare al acestei plante este de-a dreptul fascinant. La venirea nopții, floarea se oprește din a emite acel miros dulce iar petalele încep să se închidă. Astfel, scarabeul rămâne blocat în interiorul florii.
Imediat, acesta începe să se hrănească cu petale. Tot atunci, floarea trece printr-un proces care îi schimbă petalele într-o culoare roșiatică. Astfel, ea arată că este pregătită pentru polenizare. În timp ce scarabeul se hrănește liniștit, floarea își lasă polenul pe el. La final, floarea se redeschide în jurul mijlocului zilei următoare iar scarabeul este liber să zboare către alt nufăr pentru a-l poleniza.
A fost numită în onoarea reginei Angliei
Victoria Amazonica a fost descoperită în anul 1801 de către Tadeáš Haenke. Inițial, această plantă era numită Victoria Regia. La început, această specie a fost foarte râvnită de grădinarii din Anglia deoarece cu toții căutau să-și impresioneze „rivalii” cu fel și fel de plante spectaculoase.
Cu toții s-au luptat pentru titlul de a fi primii crescători de Victoria Amazonica din țară. Într-un final, Ducele de Devonshire și Ducele de Northumberland au fost cei doi câștigători, reușind să imite relieful mlăștinos cu care planta era obișnuită. Ducele din Devonshire i-a și dăruit o astfel de plantă Reginei Victoria. Tot el a fost și cel care a denumit floarea în onoarea ei.