COMORILE MUZEELOR. O nouă formă de cristalizare a cuarțului
Din culisele Muzeului Național al Banatului vă prezentăm astăzi o nouă formă de cristalizare a cuarțului unică în lume. Iată mai multe detalii.
Cristalele și mineralele ne-au stârnit curiozitatea încă din cele mai vechi timpuri. În mineralogie, cristalul este o sculptură solidă și bine definită din punct de vedere geometric. El este format din atomi, molecule și ioni cu o organizare regulată, determinată de o rețea cristalină.
Știința care studiază structura și proprietățile cristalelor se numește cristalografie. Cuvântul „cristal” derivă din cuvântul grecesc „krustallos” care înseamnă „gheață pură”.
Oamenii au fost fascinați întotdeauna de cristale
Oamenii au adunat cristale dintotdeauna. Această activitate are o strânsă legătură cu mineritul care ne-a oferit un prilej să cunoaștem mai multe despre ele. Asta s-a întâmplat și în Banat, o provincie minieră străveche.
Începutul mineritului și al metalurgiei bănățene se situează în perioada de trecere de la neolitic la epoca bronzului. Pe atunci, această activitate a fost limitată la culegerea cuprului nativ care era întâlnit frecvent în special în zonele Ocna de Fier, Sasca Montană, Moldova Nouă dar și alte localități.
Banatul este o regiune renumită pentru bogăția minieră
În secolele XVIII – XIX Banatul a devenit o provincie minieră celebră. Ea era cunoscută în toată lumea. Bogăția zăcămintelor de cupru, fier, plumb, zinc, aur, argint și altele au permis o dezvoltare rapidă a mineritului din zonă.
Pe lângă activitatea minieră industrială s-a dezvoltat în același timp și cea de cercetare. În acea perioadă s-au îmbogățit și s-au întocmit colecții noi de roci și minerale.
Colecția de roci și minerale din cadrul Muzeului Național al Banatului există de mai bine de un secol. Ea a fost întocmită în urma cercetărilor și colectărilor de pe teren dar și datorită schimburilor și donațiilor. Aceasta este cea mai bogată colecție din sud-vestul României și una dintre cele mai reprezentative colecții pentru regiunea Banatului.
Exponatul cu o valoare inestimabilă
Una dintre valorile inestimabile din patrimoniul cultural al muzeului reprezintă o nouă formă de cristalizare a cuarțului unică în lume. Descoperirea a fost făcută de colecționarul Constantin Gruescu la Ocna de Fier. Acesta a reușit să strângă de-a lungul vieții o colecție impresionantă de flori de mină de care au beneficiat muzee din toată țara.