Comisia Europeană oferă resurse educaționale gratuite pentru copii și tineri
Comisia Europeană le pune la dispoziție copiilor și tinerilor resurse educaționale gratuite. Ele sunt structurate pe categorii de vârstă, iar multe din materiale sunt interactive. Iată mai multe detalii.
Zilele trecute, mai exact în 23 noiembrie, Comisia Europeană în România a anunțat pe pagina de Facebook care sunt resursele educaționale puse la dispoziția copiilor și tinerilor. Pentru cei mici, cu vârsta sub nouă ani, au fost pregătite jocuri tip puzzle și hărți interactive. Și, bineînțeles, cărți de colorat. Spre exemplu, jocul „EU puzzle” îi ajută pe copii să identifice țările în funcție de forma lor. De asemenea, copiii pot învăța cum se salută în fiecare țară. Toate materialele pentru cei mai mici de nouă ani pot fi accesate aici.
Pentru cei cu vârste cuprinse între nouă și 12 ani Comisia Europeană a pregătit teste de verificare a cunoștințelor despre Uniunea Europeană (UE) și broșuri interactive. De exemplu, jocul „Climate & Energy Quiz” le testează copiilor cunoștințele despre schimbările climatice. Ele îi învață totodată cum să protejeze planeta. Materialele educaționale pentru categoria de vârstă nouă – 12 ani pot fi accesate aici.
Copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani le sunt puse la dispoziție cărți pe înțelesul tuturor despre UE, precum și aplicații interactive dedicate istoriei Uniunii Europene. „Europe in a nutshell” este o prezentare care le explică copiilor ce este proiectul european și ce face UE pentru noi și cum funcționează. Printre materiale se numără și un video numit „Fighting climate change together”. Acesta prezintă interviuri de 30 – 45 de secunde în care tineri de 11 – 16 ani își exprimă părerile despre schimbările climatice. Totodată, ei povestesc despre acțiunile pe care le fac în viața de zi cu zi pentru a le combate.
Materiale educaționale pentru tineri
Comisia Europeană s-a gândit și la cei mai mari. Pentru liceeni și studenți au fost pregătite materiale explicative despre modul în care funcționează Uniunea Europeană. De asemenea, aceștia pot vizualiza broșuri despre aspecte ce țin de educația economică.
Una din prezentări, „Spot and fight disinformation”, arată cum pandemia a demonstrat cât de repede se pot răspândi online informațiile înșelătoare sau false. Setul de instrumente pus la dispoziție de Comisia Europeană îi ajută pe profesorii de liceu și pe elevi să separe ceea ce este real de ceea ce este fals în mediul online. Setul de instrumente este format dintr-o prezentare editabilă (care include exemple din viața reală și exerciții de grup) și o broșură de instrucțiuni pentru profesori. Toate materialele pentru liceeni și studenți sunt disponibile aici.