Pavilion Muzical a luat sfârșit. Cum a fost la ediția din acest an
Proiectul Pavilion Muzical – prin cartier a luat sfârșit. Evenimentele s-au bucurat de un real succes. Copiii, profesorii, dar și artiștii implicați au fost plăcut surprinși de energia constructivă și de emoțiile simțite la fiecare interacțiune. Iată mai multe detalii.
Proiectul s-a desfășurat în două etape. Prima a avut loc în perioada 21 – 23 octombrie. Ea a cuprins concerte educative, curs introductiv de percuție pentru copii și tineri, workshop-uri de percuție. De asemenea, etapa a inclus și concerte transmise live, pe ZOOM, pentru elevi din școli timișorene. Acestea au fost coordonate de Vlad Popescu (director artistic). Echipa a fost formată din Roxana Ardeleanu (pian), Cosmin Cobasa (corn), Dumitru Palagniuc (flaut), Andrei Văleanu (clarinet) și Sorina Savii (percuție).
Cealaltă etapă, care a avut loc în perioada 11 – 18 noiembrie, a cuprins activități practice de muzicoterapie susținute de Angelica Postu și mini workshop-uri de percuție organizate de Sorina Savii. Universul muzicii clasice s-a dezvăluit în fața copiilor și pe lângă asta școlile participante la proiect au primit instrumente muzicale de percuție.
„Suntem fericiți și mulțumiți de evoluția proiectului și de modul cum au decurs lucrurile, în ciuda pandemiei și a piedicilor venite odată cu măsurile de distanțare socială, dar înțelegerea și implicarea tuturor a dat roade, reprezentând totodată dovada clară că iubim cultura, că se doresc evenimente frumoase, de calitate și că publicul, indiferent de vârstă, își dorește interacțiunea cu artiștii, cu muzica, simțindu-i bucuria și energia”, transmit organizatorii evenimentului.
Liniște, uimire și curiozitate
Activitățile din cadrul proiectului s-au dovedit unele benefice pentru copii. Pe fețe li s-au citit liniște, uimire, dar și curiozitate. „Au fost zile minunate, cu public uimitor, iubitor de muzică și voie bună. Ne-am bucurat de atenția celor prezenți. Am avut ocazia să interacționăm, să facem schimb de opinii și păreri și să transmitem bucuria sunetului și a acordurilor muzicale. Pe chipurile copiilor am citit liniștea, uimirea, curiozitatea și dorința de a fi implicați în evenimente. Sesiunile și work-shop-urile de muzicoterapie au adus un plus de liniște și conectare interumană. Iar concertele, preț de câteva ore, au deconectat publicul de la cotidian, transpunând copiii în minunata lume a sunetului, momentele fiind surprinse cu ajutorul aparatului foto de către Dana Moica”, mai spun organizatorii.
Echipa Pavilion Muzical – prin cartier, tribul artistic (Trib’Art) le mulțumește tuturor celor care au participat la evenimente. „Acum, la sfârșitul celei de-a II-a etape a proiectului Pavilion Muzical – prin cartier, tribul artistic (Trib’Art), ține să mulțumească tuturor celor care au participat la evenimente. Copiilor în mod special pentru răbdare și implicare, profesorilor și învățătorilor pentru seriozitatea cu care au privit seriile de evenimente din cadrul celor două etape, părinților și colaboratorilor pentru înțelegere și susținere, conducerii școlilor unde au avut loc evenimentele, pentru găzduire și mobilizarea exemplară, instituțiilor angrenate în dezvoltarea și implementarea proiectului, pentru suportul arătat pe întreaga durată a proiectului.
Și nu în ultimul rând, artiștilor care ne-au ajutat, coordonat și ghidat, oamenilor din presă – care ne-au ajutat foarte mult la prezentarea, distribuirea și aducerea la cunoștința oamenilor a evenimentelor și a conceptului, dar și echipei de implementare, care împreună cu toți cei enumerați, au făcut posibilă materializarea proiectului”, transmit organizatorii.
Dicționar
Muzicoterapie: metodă terapeutică în anumite boli nervoase, efectuată cu ajutorul audițiilor muzicale.