Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi vorbim despre un loc unic în Europa. Un loc pe care poate nu v-ați imaginat vreodată că-l putem avea la noi în țară. Este vorba despre Lacul Albastru de la Baia Sprie, Maramureș. Unicitatea sa este dată de faptul că este singurul din Europa care-și schimbă culoarea în funcție de anotimp. Culoarea lui ține și de poziția soarelui sau de temperatura apei. Primăvara lacul are culoarea albastru deschis și albastru închis, vara are o culoare verde închis și uneori chiar de smarald, iar toamna devine verde închis sau chiar maro, scrie laculalbastru.ro. O explicație clară pentru care lacul își schimbă culoarea nu există încă, dar această „superputere” a lacului îl face unic și totodată spectaculos.
Pentru a ajunge la Lacul Albastru plecarea se face din centrul orașului Baia Sprie. De acolo se urcă prin fața bisericii catolice, pe strada care duce către marginea pădurii. Acolo se regăsește o potecă cu serpentine care duce până la Lacul Albastru. Timpul de mers este de aproximativ 35 – 45 de minute, conform aceleași surse.
Mai multe despre lac
Lacul Albastru a fost declarat rezervație naturală în anul 1977, iar acum se află în custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului. Conform Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Baia Sprie, lacul s-a format în urma prăbușirii unei galerii miniere de exploatare de pe filonul Domnișoara în anii 1919 – 1920. De-a lungul timpului acolo s-a adunat apă și așa a luat naștere Lacul Albastru. Culoarea de verde – albăstrui ar fi dată de compușii sulfuroși. Lacul se întinde pe o suprafață de jumătate de hectar și are un contur circular. Ca dimensiuni, distanța de la un mal la altul e de 50 metri, iar adâncimea lui este de 4 metri. În jurul lacului există și câțiva pini, iar prezența lor face ca priveliștea să fie una cu adevărat de poveste.
Dicționar
Filon: zăcământ cu aspect de plăci format în crăpăturile scoarței pământului prin consolidarea magmei sau prin depunerea unor minerale aflate în soluție în apele termale.