Un studiu efectuat în septembrie de compania Kaspersky, la care au participat 11.000 de persoane, scoate la iveală informații interesante. Sondajul arată că există o legătură directă între timpul petrecut de părinți și copiii lor pe dispozitivele electronice. Iată de ce copiii își copiază părinții.
Un procent de 82% din adulți și 70% dintre cei mici petrec cel puțin trei ore pe gadgeturi în fiecare zi, conform kaspersky.com. Aceste date arată că cel mai probabil copiii copiază timpul pe care părinții lor îl petrec folosind telefoanele, tabletele, laptopurile sau alte dispozitive. Copiii observă și copiază mereu ceea ce fac părinții lor. Asta ne-a fost dovedit de foarte multe ori, în special în comportamentul copiilor. Acum, iată că acest studiu ne arată cum cei mici copiază chiar și obiceiurile părinților în ceea ce privește timpul petrecut în online.
Dacă copiii văd că părinții lor își folosesc în mod constant dispozitivele, vor considera un astfel de comportament ca fiind normal. Și vor petrece și ei mult timp online. Deși uneori poate fi greu să fii un model de urmat, părinții ar trebui să fie conștienți de acțiunile lor asupra comportamentului copiilor lor. Ei sunt cei care trebuie să dea un exemplu atunci când vine vorba de reguli privind timpul petrecut în fața ecranului.
Rezultatele studiului
Rezultatele studiului demonstrează legătura dintre perioada de timp petrecută în fața ecranului de către părinți și copii. Majoritatea copiilor și a adulților, 48% fiecare, își folosesc dispozitivele în același timp în timpul zilei. Și fac asta timp de trei – cinci ore. În plus, majoritatea părinților sunt convinși că atât ei (62%), cât și copiii (58%) petrec suficient timp online.
Mai mult decât atât, studiul arată că cei mici își adaptează timpul petrecut în online în funcție de ceea ce fac părinții lor. De exemplu, atunci când 80% dintre părinți petrec mai puțin de două ore în fața ecranelor, și copiii lor fac la fel. Dacă adulții stau online mai mult de două ori pe zi, copiii sunt predispuși să facă același lucru. În doar 19% din cazurile în care părinții petrec mai mult de două ore online s-a observat că cei mici petrec mai puțin de două ore.
„După cum vedem din date, cu cât părinții petrec mai multe ore pe gadgeturi, cu atât copiii sunt predispuși să petreacă mai multe ore pe dispozitivele lor. Toți părinții doresc să asigure un echilibru mai bun al timpul petrecut în fața ecranului pentru copiii lor. Dar principala problemă este cum să realizeze acest lucru. În prezent există instrumente disponibile care îi pot ajuta pe părinți să îmbunătățească bunăstarea digitală a copiilor lor și să se asigure că timpul petrecut în online este sigur și echilibrat. Să dea ei înșiși un exemplu este, de asemenea, o opțiune excelentă”, spune Marina Titova, vicepreședinte Consumer Product Marketing la compania Kaspersky.
Recomandările companiei
Compania are câteva recomandări pentru părinți în ceea ce privește folosirea dispozitivelor de către copii într-un mod sigur. Iată care sunt:
Petreceți mai mult timp comunicând cu copiii despre măsurile de siguranță online. Încercați să fiți atenți la propriile obiceiuri. Folosiți smartphone-ul atunci când mâncați sau discutați? Vedeți dacă există un tipar care îi determină pe copii să facă același lucru. Sau dacă reacționează într-un mod diferit atunci când puneți telefonul deoparte;
Luați în considerare posibilitatea de a descărca aplicații de control parental și de a discuta acest subiect cu copilul dumneavoastră. Trebuie să le explicați cum funcționează astfel de aplicații. De asemenea, trebuie să le arătați de ce au nevoie de ele pentru a rămâne în siguranță online;
Învățați copilul să nu fie de acord singur cu setările de confidențialitate și să ceară ajutorul părinților. Adulții ar trebui să se obișnuiască să citească și ei orice acord de confidențialitate.
La studiu au participat familii cu copii, aceștia având vârste cuprinse între șapte și 12 ani. Eșantionul a inclus 1.000 de respondenți din Marea Britanie, Franța și Germania. Pe lângă asta, la studiu au mai luat parte și persoane din SUA, Turcia, Egipt, Brazilia, Columbia, Rusia, Africa de Sud, Malaezia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Nigeria, Peru, Chile, Argentina și Mexic.