Istoria căilor ferate. De când călătoresc românii cu trenul
Recent, o cale ferată din România a împlinit 150 de ani. Aceasta este o ocazie numai bună să vorbim despre istoria căilor ferate. Haideți să aflăm de când călătoresc românii cu trenul și care e cea mai veche cale ferată din țară.
Zilele trecute, mai exact în 20 noiembrie, calea ferată Alba Iulia – Războieni – Târgu Mureș a împlinit 150 de ani de existență. Linia are 112 km și pe ea circulă, zilnic, două trenuri directe. Inaugurarea căii ferate a fost făcută în 20 noiembrie 1871, zi în care pe ea au circulat primele trenuri. Anul acesta a fost unul în care nu doar această linie ferată și-a sărbătorit 150 de existență. Alte patru căi ferate au împlinit această „vârstă”. Este vorba despre:
Timișoara – Arad, 57 km (6 aprilie);
Oradea – Salonta, 38 km (14 septembrie);
Satu Mare – Valea lui Mihai, 68 km (25 septembrie);
Verești – Botoșani, 44 km (1 noiembrie).
Cea mai veche cale ferată din România
Pe actualul teritoriu al României, prima linie a fost deschisă pe 20 august 1854 și făcea legătura între Oravița (în Banat) și Baziaș, un port la Dunăre. Având o lungime de 62,5 km, linia a fost folosită inițial doar pentru transportul cărbunelui, informează CFR. Cărbunii din Anina, Bocșa și Oravița erau duși în Portul Baziaș, iar de acolo erau încărcați în vapoare și transportați pe Dunăre în Imperiu. De aici și denumirea de Koklenbahn, adică „linia cărbunelui”.
Doi ani mai târziu, în 1 noiembrie 1856, după ce au fost efectuate diverse îmbunătățiri, calea ferată Oravița – Baziaș a fost deschisă și pentru călători. Practic, de 165 de ani oamenii au posibilitatea de a călători cu trenul. Calea ferată a fost inițial construită cu șine din Austria, iar din 1851 s-a folosit șină laminată produsă la noi, la Reșița, scrie rador.ro.
La finalul lucrărilor, în 1854, calea ferată Oravița – Baziaș avea o lungime de 62,5 km. La începutul perioadei de exploatare a liniei circula o singură pereche de trenuri mixte. Unul pleca de la Oravița la ora 7:00 și sosea la Baziaș la 10:02, iar la întoarcere se pleca din Baziaș la 13:30 și se ajungea la Oravița la 16:38. Viteza medie de circulație era de 20,6 km/oră.