Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Pasărea grădinar, arhitectul naturii
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre pasărea grădinar. Arhitectul naturii. Haideți să aflăm mai multe despre pasărea care construiește cuiburi impresionante.
Unele păsări impresionează prin culorile penelor. Altele impresionează prin mărimea lor sau prin modul cum își vânează prada. Specia de păsări de astăzi nu se remarcă astfel, ci, mai degrabă, prin abilitățile ei de arhitect.
Pasărea grădinar este arhitectul naturii. Masculii construiesc cuiburi elaborate pentru a impresiona femelele. Acestea pot avea diverse forme, în funcție de imaginația fiecărei păsări.
Există 20 de specii diferite
Există 20 de tipuri diferite de păsări grădinar. Ele se diferențiază prin culorile penelor. Păsările grădinar pot fi verzi, portocali, roșii, galbene, negre, albe, maronii sau gri. De obicei, femelele nu sunt colorate la fel de intens ca masculii.
În general, aceste păsări trăiesc pe o insulă din Noua Guinee din Oceanul Pacific. Ele mai pot fi găsite, însă, și în anumite zone din Australia. Habitatele lor naturale sunt diverse, de la păduri tropicale și până la păduri de mangrove și savane.
Cea mai mare pasăre grădinar are lungimea de 37 de centimetri și greutatea de 170 – 290 de grame. Cea mai mică specie măsoară până la 24 de centimetri și are greutatea de 62 – 96 de grame. Durata lor de viață este de 6 – 30 de ani în funcție de specie.
Se hrănesc cu fructe
Arhitectul naturii este un animal frugivor. Asta înseamnă că dieta lui constă în principal din fructe. Uneori, ea mai conține și insecte, păianjeni și semințe. Având în vedere că fructele pot fi găsite de-a lungul întregului an, masculii nu au niciodată prea puțină energie pentru a construi cuiburi impresionante.
Vorbind de aceste cuiburi, ele reprezintă metoda principală prin care masculul încearcă să se împerecheze. Aceste construcții elaborate sunt create pentru a impresiona femelele. Construcțiile diferă de la specie la specie și chiar de la mascul la mascul, în funcție de resursele disponibile.
Construcția unui astfel de cuib poate dura de la o săptămână până la două luni. Masculul adaugă constant diverse decorațiuni folosindu-se de orice găsește. Fie că vorbim despre semințe, pietricele, cochilii de melci, fructe, gândăcei morți, floricele, pânze de păianjen, oase, cioburi de sticlă, material textil, plastic, folie de aluminiu sau alte obiecte aruncate de oameni, aceștia se asigură că aspectul creației lor este cât mai atrăgător.
Își protejează cuibul de alți masculi
Precum un adevărat rege, la finalul construcției masculul își protejează castelul de alți masculi. Rar părăsește zona construcției pentru a se asigura că ea este protejată, dar și observată de femele.
Procesul de împerechere este la fel de interesant. Odată ce masculul face contact cu femela, el creează un adevărat spectacol pentru ea. Dansând și cântând, aproape se roagă de femelă să se împerecheze cu el. La final, femeia își ia zborul iar masculul continuă căutarea unei alte păsări pentru a o impresiona.
Și femeile construiesc cuiburi. Acestea au mai mult un rol practic. Cuiburile femelelor sunt construite în locuri ferite cu scopul de a proteja și incuba ouăle după împerechere.
Femela depune 1 – 3 ouă deodată. Acestea sunt incubate timp de 12 – 15 zile. Ouăle se remarcă prin culoarea lor maronie, gri, mov și neagră, pictate parcă de mâna unui adevărat artist. Aceste culori au scopul de a-l camufla.
Femelele cresc singure puii
Noile mămici nu au nicio problemă în a hrăni și a îngriji puii. Masculii nu se implică deloc în maturizarea puilor lor. Un pui ajunge la maturitate după 2 – 3 luni, moment în care pleacă din cuib și devine independent. Există însă trei specii de păsări grădinar unde masculul se implică în creșterea puilor.
Pasărea grădinar este relativ în siguranță. Singurul pericol la care este expusă este declinul populației din cauza pisicilor sălbatice și a vulpilor. De asemenea, pierderea habitatului natural ar putea să le afecteze în viitor. Din fericire, legislația din zonă le protejează și le asigură supraviețuirea.
Curiozități despre pasărea grădinar
Biologii de acum câteva secole credeau că aceste cuiburi erau construite de oameni.
Au fost descoperite cuiburi de peste 2,5 metri înălțime.
O specie de păsări grădinar apare pe una dintre monezile din Australia.