Voi ce știți despre eucalipt? Probabil că ați auzit despre extracte din această plantă folosită în farmaceutică. Când suntem răciți putem primi medicamente pe bază de eucalipt. De exemplu un fel de bombonele pentru atunci când avem gâtul inflamat. Dar eucaliptul este mult mai mult decât atât. După ce o să vedeți cum arată, vă veți da seama că ați văzut deseori crenguțe de eucalipt. Ele nu miros așa puternic mentolat, dar se folosesc în buchetele de flori, ca ornamente, pentru că arată foarte frumos. Spectaculoase însă, la eucalipt, sunt florile. Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vorbim atât despre florile eucaliptului, cât și despre el în sine.
Eucaliptul este un copac veșnic verde originar din Australia, dar care trăiește și în alte zone ale lumii. Copacii de eucalipt ating o înălțime de aproximativ 90 m și o circumferință de 7,5 m, conform britannica.com. Frunzele sunt poziționate de o parte și de alta a crenguțelor și au o culoare verde – albăstruie.
Și-acum să vorbim despre florile pe care le face eucaliptul. Acestea sunt de culoare albă sau chiar roșie. Înainte de a înflori, bobocii arată ca o vază. Pe parcurs această „vază” pare să se deschidă de la jumătate și se transformă într-un fel de capac. Floarea împinge acel capac până scapă de el, iar apoi se deschide frumos. Ceea ce le face pe flori interesante e că nu au petale, ca majoritatea florilor pe care le cunoaștem. „Petalele” eucaliptului sunt de fapt niște firicele. În vârf ele produc foarte mult polen, motiv pentru care albinele le iubesc mult.
Beneficiile eucaliptului
Deși le vedem mai mult în aranjamentele florale, frunzele de eucalipt sunt foarte benefice pentru organism. Multe medicamente pentru tratarea bolilor respiratorii, bronșite, tuse, gripă, răceli și sinuzită conțin eucalipt. De asemenea, acesta se regăsește și în siropuri sau uleiuri de masaj. Din frunzele proaspete de eucalipt se poate face chiar și ceai, scrie csid.ro. Acesta este benefic pentru calmarea gâtului inflamat și pentru a trata bronșita și sinuzita. Eucaliptul mai crește capacitatea de concentrare, are efecte înviorătoare în caz de oboseală, migrene sau dureri de cap.
Eucaliptul este, de asemenea, folosit în cosmetică. Sub formă de ulei. Acesta stimulează circulația sângelui de la nivelul scalpului, distruge bacteriile, îndepărtează mătreața și ajută la hidratare. Uleiul de eucalipt mai previne căderea părului, îi oferă strălucire, elasticitate și chiar rezistență. Ba mai mult, acest ulei este folosit chiar și în apele de gură. Uleiul este bogat în cineol, o substanță care omoară bacteriile ce cauzează respirație urât mirositoare.