“Povești Desenate” – curajul unei călătorii la școala copiilor năzdrăvani
“Povești Desenate” – curajul unei călătorii la școala copiilor năzdrăvani, în căutarea dragostei pentru lectură. Bucuria ascultării unei povești spusă chiar de autorul ei, emoția unui desen realizat sub îndrumarea unui ilustrator profesionist și mai ales un prețios autograf așternut pe o carte la care mulți copii pot doar să viseze, așa putem traduce experiența proiectului “Povești Desenate” , ajuns acum la final.
Întâlnire între elevi și autori
Demersul Asociației pentru Creativitate a obținut o finanțare prin Administrația Fondului Național Cultural (AFCN), la secțiunea “Promovarea culturii scrise”. Astfel a fost posibilă întâlnirea dintre elevii școlilor din orașul Chitila cu o serie de autori de carte românească pentru copii și cu ilustratorii acestor volume. Astfel, peste 200 de copiiau avut posibilitatea să asculte aventurile unor personaje fantastice, povestite chiar de autorii cărților: Victoria Pătrașcu, Ioana Nicolaie, Magda Cojocea și Mihaela Coșescu. Atelierele de lectură din școlile “Ion Vișoiu”, „Ion Olteanu”, „Eleonora Iliescu”și Rudeni au fost însoțite de sesiuni de exercițiu creativ, conduse de ilustratorii poveștilor pentru copii (Petru Dumbrăvician, Sidonia Călin, Maria Borțoi și Andrei Măceșanu). Le mulțumim, pe această cale, pentru dăruirea cu care au răspuns invitației noastre!
Academia pentru Creativitate
“Una dintre cele mai frumoase întâlniri cu copiii a fost prilejuită, anul acesta, ca și anul trecut, de proiectul Academiei pentru Creativitate, inițiatoarea Poveștilor Desenate, care a adus scriitori și ilustratori în fața unor copii curioși și creativi. De fiecare dată, plec cu zâmbetul pe buze de la aceste întâlniri”, a mărturisit scriitoarea Victoria Pătrașcu.
De altfel, experiența proiectului “Povești Desenate” văzută de o parte dintre invitații noștri poate fi descoperită prin intermediul interviurilor publicate pe site-ul Academiei pentru Creativitate.
Ilustrații gratuite pentru copii
Atelierele de lectură din școlile din Chitila au fost urmate de o altă serie de întâlniri, de data aceasta în mediul online. Peste 260 de copii s-au înscris la serile de lectură. Au făcut cunoștință cu personajele cărților „O rețetă de curaj”, de Victoria Pătrașcu, “Călătoria lui Medilo”, de Ioana Nicolaie, “Irina și Școala Veverițelor”, de Magda Cojocea și “Calul năzdrăvan”, de Mihaela Coșescu. Și de data aceasta, a fost o bucurie imensă de ambele părți. Copiii au cunoscut oameni remarcabili, care le-au descris procesul prin care o carte prinde viață, de la ideea izvorâtă în mintea autorului, la alegerea ilustrațiilor și publicarea volumului.
Alături de cărțile de povești, copiii școlilor din Chitila au primit în dar un set de ilustrații originale, semnate de cei patru ilustratori. O invitație pe care o facem copiilor să își stimuleze creativitatea. Același cadou este oferit tuturor copiilor, ilustrațiile putând fi descărcate în mod gratuit de pe site-ul Academiei pentru Creativitate – http://academiadecreativitate.ro/proiecte/povesti-desenate/
Webinarii pentru cadrele didactice
Nu au fost uitați nici pe cei care au grijă zi de zi de educația copiilor. Pentru toate cadrele didactice, în parteneriat cu Asociația Europeană a Profesioniștilor din Educație (Edumi – www.edumi.ro), au fost organizate două webinarii. Cum analfabetismul funcțional este o problemă cu adevărat îngrijorătoare în România, cele două sesiuni s-au bucurat de un interes foarte mare din partea cadrelor didactice. Au fost peste 8.000 de vizualizări în timp real fiecare. Profesorii au vrut să afle cum pot stimula dragostea copiilor pentru lectură și cum ar putea fi implementat un astfel de proiect în cât mai multe comunități din țară.
“Ne bucură interesul cu care proiectul “Povești Desenate” a fost primit atât de copii, de scriitori și ilustratori, cât și de profesorii cu care am colaborat. Însă ne dorim ca niciun copil să nu fie lăsat în urmă. Ne dorim ca fiecare școală să poată oferi exact ceea ce are nevoie un copil pentru a se putea dezvolta armonios. Iar punctul de plecare îl constituie tocmai capacitatea unui copil de a putea citi și înțelege. De aceea, ne dorim ca aventura “Poveștilor Desenate” să continuie în cât mai multe unități de învățământ din România” spun organizatorii.