La sfârșitul lunii octombrie vă povesteam despre o tabără de vindecare pentru copiii cu răni emoționale. Aceasta a avut loc în perioada 11 – 14 noiembrie la Muntele Mic. Acolo s-au jucat, s-au distrat și mai ales au învățat cum să-și gestioneze emoțiile. Ce alte lucruri au învățat copiii în tabăra de vindecare a rănilor emoționale și cum și-au petrecut cele patru zile ne-a povestit în cadrul unui interviu Angela Drăghia, președintele Asociației Inima Îți Vorbește.
Înainte de toate trebuie să vă spunem că această tabără a fost posibilă datorită unor oameni care au vrut să ajute acești copii. Drumul până la Muntele Mic și înapoi a fost asigurat de o firmă de transport, iar o donație impresionantă de 5.000 lei a acoperit costurile de cazare și masă. Din restul donațiilor au fost cumpărate rucsăcele în care s-au regăsit atât produse de igienă personală și hăinuțe, cât și cadouri și dulciuri. De asemenea, alături de copii în tabără a fost și psihoterapeutul Lidia Burducea, cea care prin activitățile sale i-a învățat pe copii cum să lucreze cu emoțiile lor și cum să prindă curaj. Detalii privind desfășurarea taberei ne-a dat Angela Drăghia.
ȘTIRI PENTRU COPII: Spune-ne câteva din activitățile pe care le-ați desfășurat cu copiii în cele patru zile. Ce au învățat?
Angela Drăghia: Scopul principal al acestei tabere a fost acela de a lucra cu emoțiile noastre, de a ne cunoaște mai bine, de a învăța să ne exprimăm, să avem curaj să spunem ce simțim, să plângem, să râdem. În acest sens, o citez pe Lidia Burducea, psihoterapeutul care s-a oferit să lucreze cu copiii în această tabără: „Noi am lucrat cu emoțiile, nu am vorbit despre ele. A lucra cu emoțiile înseamnă a scoate profund din interiorul acelui suflețel de copil, a debloca (deblocare emoțională profundă) și a reface la nivel profund emoțional conexiunea cu partea maternă și cu partea paternă. A transforma inconștientul în conștient acolo unde este nevoie”.
Copiii au învățat că indiferent ce s-a întâmplat în viața lor, ei nu au nici o vină. Ei sunt inocenți și indiferent de circumstanțe părinții lor îi iubesc necondiționat. Ei atât au putut sau au știut în acel moment. Pe lângă aceste sesiuni de terapie care s-au desfășurat de două ori pe zi, am făcut drumeții în natură, jocuri interactive, de autocunoaștere, am lansat visele la cer, am făcut sport, am avut o mega party la piscină și am privit un minunat apus de soare.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ați reușit să-i faceți pe copii să se deschidă în fața voastră? Cât de adânci sunt rănile lor și care ar fi principalele cauze?
Angela Drăghia: Da. Totul s-a întâmplat atât de natural încât și noi am fost surprinși cât de bine au cooperat copiii. Terapia de grup este foarte benefică pentru copii. Pentru ei, totul a început cu o simplă joacă, apoi și-au dat seama că joaca devine serioasă și dintr-o dată s-au trezit puși față în față cu emoțiile lor. La început toată treaba asta li s-a părut cam ciudată, dar și-au intrat repede în rol și au făcut o treabă extraordinară.
Unii dintre acești copii sunt profund răniți. Fie au rămas fără mamă, fie fără ambii părinți, sau, în cel mai rău caz, au fost abuzați de proprii lor părinți. Alte cauze ar fi lipsa totală a conexiunii cu mama sau cu tata, lipsa tatălui în viața copilului (una dintre cele mai frecvente cauze) sau asumarea prea timpurie a unor roluri în locul acestor părinți care lipsesc din viața copiilor.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cu ce impresii s-au întors copiii din tabără? Ați observat schimbări în comportamentul lor?
Angela Drăghia: Copiii s-au întors din tabără cu o vibrație mult mai înaltă și mult mai eliberați. Am observat pe chipul lor mai multă lumină, calm, acceptare si curaj. Chiar și cei care la dus nu vorbeau, la întoarcere vorbeau prea mult.
Ca și impresii generale, toți copiii s-au bucurat de momentele petrecute împreună, le-a plăcut în primul rând petrecerea la piscină, drumețiile, mâncarea și prăjiturile făcute de Alina. Apoi au fost foarte încântați de faptul că și-au făcut prieteni noi, că s-au jucat tot felul de jocuri, inclusiv de-a v-ați ascunselea și mai ales că au primit cadouri și lucruri de la sponsorii noștri, cărora le mulțumim pe această cale.
ȘTIRI PENTRU COPII: Aceasta a fost prima ediție a taberei de vindecare pentru copiii defavorizați. Știm că vreți să mai organizați și altele. Cum pot contribui oamenii la această inițiativă? Cum pot ajuta?
Angela Drăghia: Da. Vom continua aceste tabere pentru că sunt foarte benefice pentru copii. Îmi doresc ca tot mai mulți copii să afle că ei nu sunt „condamnați la nefericire” și au toate șansele de a merge pe o altă cale mult mai diferită decât cea a părinților lor. În plus, la anul, împreună cu Lidia, psihoterapeutul nostru, dorim să facem o tabără în care să implicăm și adulții. Până atunci, este foarte important să menționăm că noi vom lucra în continuare cu acești copii. Suntem în căutarea unei săli de lucru în Timișoara. Avem ceva promisiuni în acest sens, unde ne vom întâlni o dată pe săptămână cu toți copiii care au fost prezenți în tabără și ne vom continua munca. Vindecarea este un proces și nu se întâmplă în patru zile.
Pe lângă aceste tabere, Asociația Inima Îți Vorbește are și alte proiecte educative pentru copiii nevoiași și femeile abuzate. În luna Decembrie vom face ediția a doua a evenimentului „Prima mea vacanță”. În cadrul acestui proiect vom duce 10 copii la munte, copii care nu au mai fost niciodată în vacanță. De data aceasta Moș Crăciun va veni cu cadouri la munte. Pentru cei care doresc să facă un cadou de Moș Crăciun acestor copii sau să doneze această vacanță de patru zile copiilor, mă pot contacta:
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât de importantă e o astfel de tabără pentru copiii din familii defavorizate?
Angela Drăghia: Foarte importantă. Vitală aș spune. Acești copii trăiesc și se dezvoltă într-un mediu care nu este sănătos, și culmea, ei cred că așa este normal să fie. Prin aceste tabere îmi doresc să le arăt și o altă perspectivă a vieții. Acesta este și scopul pentru care le-am demarat. Să îi ajut să înțeleagă că ei sunt mult mai mult decât programele preluate de la părinții lor și că au toate șansele să devină niște adulți sănătoși și valoroși.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât de greu este pentru copii să-și înfrunte emoțiile?
Angela Drăghia: Aș spune mai degrabă să-și gestioneze emoțiile decât să le înfrunte. Copiii sunt naturali, de cele mai multe ori ei exprimă ce simt, nu procesează atât de mult informația ca și noi adulții. Dar, totuși, unii dintre ei, datorită traumelor prin care au trecut sunt „înghețați” de-a dreptul și se exteriorizează mai greu. O parte din acești copii nu știu să-și exprime aceste emoții reprimate decât prin furie, agresivitate sau izolare (dorința de a dispărea, de a nu fi văzuți).
ȘTIRI PENTRU COPII: Preferă copiii să meargă la școală sau să lucreze cu emoțiile lor?
Angela Drăghia: La un moment dat am surprins un dialog între doi copii, o fată și un băiat, în care băiatul o întreba pe fetiță dacă preferă să lucreze cu emoțiile sau să meargă la școală. Fata a răspuns că preferă să meargă la școală. Fiind inspirată de acest dialog, i-am întrebat și eu, la rândul meu, ce preferă. Toți au răspuns că preferă școala. Unul sau doi dintre ei au zis că pe lângă scoală ar mai prefera să lucreze și cu emoțiile lor.
Asta ne confirmă ceea ce știam deja. Să lucrăm cu emoțiile noastre, să le gestionăm și să pătrundem acolo unde doare, este foarte greu. Dar copiii au ieșit și de data asta învingători. Au cooperat, s-au deschis, s-au exprimat, au plâns, au râs, s-au jucat, au trăit la maxim cele patru zile petrecute la munte.
La final, aș dori să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această tabără și, în special, voluntarilor noștri care s-au dedicat trup și suflet acestor copii: Lidia Burducea (Psihoterapeut), Pădurariu Eveline, Lucian Fechete și Miclea Alina Elena.