Muzeul animat. Copiii învață istorie cu ajutorul benzilor desenate
Muzeul Municipiul București a lansat website-ul proiectului „Muzeul animat”. Copiii vor avea șansa acum să învețe mai multe despre istorie într-o modalitate interactivă și creativă, prin intermediul benzilor desenate. Iată mai multe detalii.
Muzeul Municipiului București lansează website-ul proiectului „Muzeul animat”. Acest proiect are scopul de a valorifica patrimoniul cultural material în mediul digital. Instituția își propune, pornind de la povestea a șase obiecte din expunerea Muzeului Municipiului București, dar și de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și Muzeul Craiova, să traducă pe înțelesul copiilor noțiunea de patrimoniu. Aceasta poate să fie destul de abstractă pentru cei mici.
În perioada octombrie – noiembrie 2021 au avut loc șase ateliere online. Acestea au fost susținute de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu. Subiectele atelierelor au fost un gramofon de la Casa Filipescu-Cesianu, un opaiț de la Muzeul George Severeanu, microscopul de la Muzeul Victor Babeș, telescopul de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, teascul de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și vasul hibrid de la Muzeul Olteniei Craiova.
Profesorii se pot folosi de aceste materiale
În urma atelierelor au fost realizate tutoriale de bandă desenată pentru fiecare obiect de patrimoniu. Beneficiarii direcți au fost copiii de 7 – 14 ani din București, Craiova și Ștefănești. Proiectul este, însă, util și pentru cadrele didactice din învățământul primar și gimnazial. Fiecare episod din Muzeul animat include informații utile despre obiectul în sine. De asemenea, episoadele conțin și o activitate practică sub forma realizării unei benzi desenate. Aceste benzi au la bază un scenariu original cu replici în rimă interpretat de copii.
Tutorialele de benzi desenate sunt disponibile gratuit pe website-ul oficial al proiectului dar și pe canalul de YouTube. Acestora li se alătură șase scurte clipuri video cu muzeografii de specialitate din muzeele mai sus menționate. Ei explică importanța alegerii acestor obiecte în proiect. Totodată, a fost realizată și o expoziție virtuale cu o parte din lucrările copiilor care au participat la ateliere. Profesorii au acum la dispoziție un instrument alternativ de susținere a curriculei școlar prin intermediul unor lecții aplicate inspirate de valorificarea patrimoniului muzeal.