Festivalul Brazilor de Crăciun se apropie de cea de-a 21-a ediție
Salvați Copiii România a început pregătirile pentru Festivalul Brazilor de Crăciun. Și în acest an, organizația a pregătit o expoziție de brazi realizați de diverși artiști. Aceștia vor urma să fie licitați iar fondurile vor fi folosite pentru sprijinirea copiilor vulnerabili. Iată mai multe detalii.
Ca în fiecare an, Salvați Copiii România a început pregătirile pentru Festivalul Brazilor de Crăciun. Prin cele 20 de ediții de până acum, organizația a reușit să strângă peste 6 milioane de euro pentru a le oferi copiilor vulnerabili șansa la o viață mai bună.
Cea dea 21-a ediție a festivalului deja consacrat se va desfășura în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României. 23 de artiști și designeri au creat în atelierele lor brazi care spun povestea binelui ce trece de la unul la altul, prin empatie și solidaritate. Acești brazi vor fi expuși la Muzeul Național de Artă al României (MNAR).
Salvați Copiii România trage un semnal de alarmă cu privire la efectele crizei sanitară
Cu această ocazie, Salvați Copiii România trage un semnal de alarmă asupra crizei sociale și sanitare care a afectat negativ, în 2020, 400.000 de copii aflați în pragul sărăciei.
Conform datelor oficiale, copiii români sunt cei mai expuși din Europa riscului de sărăcie severă. România se afla, în 2020, pe primul loc în topul făcut de Oficiul European de Statistică. Pentru aproximativ 1,5 milioane de copii din România (36,3%), părinții nu pot acoperi costurile unei hrane sănătoase și a unei educații de calitate. Nici la tratamente medicale urgente nu au acces.
„Evenimentul de acum este parte a unui parteneriat încheiat de MNAR cu Asociația Salvați Copiii și care, în afara dimensiunii caritabile, va face posibilă participarea copiilor defavorizați la activități educative în muzeul nostru pe întreg parcursul anului viitor”, a declarat Călin Stegerean, Directorul General MNAR.
„Toate datele oficiale ne arată că această criză sanitară este urmată de o criză mult mai profundă, una socială, în care disparitățile sociale se adâncesc. Copiii care erau săraci înainte au devenit în ultimii doi ani și mai săraci, iar asta se traduce prin hrană insuficientă, abandon școlar și acces limitat la tratamente medicale de calitate. De aceea, intervenția în aceste comunități trebuie să fie rapidă și mai ales integrată. Acolo unde statul nu face, unde autoritatea pare că s-a retras, e nevoie de noi și de solidaritatea noastră”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Cum a contribuit Salvați Copiii România în 2021
Anul 2021 a fost un an marcat de criza sanitară. Aceasta i-a expus riscului de excluziune socială tocmai pe cei mai vulnerabili. În primele 11 luni ale anului, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat programele de reinserție educațională și sprijin socio-pedagogic astfel:
5.946 de copii au beneficiat de suport în programul de prevenire a abandonului școlar prin activități de tip Școala după Școală și Educație remedială;
11.400 de copii au beneficiat de servicii educaționale îmbunătățite, ca urmare a formării cadrelor didactice (477 specialiști formați);
12.000 de copii din 54 de școli au primit dispozitive necesare învățării online, rechizite și produse igienico-sanitare;
748 de copii au beneficiat de suport în programul Grădinițe Estivale;
248 de copii au fost reintegrați în programul A Doua Șansă.
Cu ocazia celei de-a 21-a ediție, Salvați Copiii România consolidează Fondul de solidaritate pentru copiii vulnerabili. El are scopul de a lupta pentru ca dreptul copiilor la educație și la sănătate să fie real și nediscriminatoriu. Situația copiilor s-a degradat constant în ultimele luni. Vinovate sunt pandemia și impunerea unor restricții sociale care au dus la marginalizare și chiar la restricționarea dreptului la educație.
Astfel, Festivalul Brazilor de Crăciun rămâne un pol al solidarității. Cea de-a 21-a ediție demonstrează, din nou, că binele comun depinde de efortul colectiv, de responsabilitatea socială și de implicare.
Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 9 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României. În cadrul acesteia se vor licita cei mai frumoși brazi. Astfel, organizația va strânge fonduri pentru restabilirea accesului nediscriminatoriu la educație și la servicii medicale de calitate. Beneficiarii acestor fonduri vor fi, bineînțeles, copiii vulnerabili.