„Selfie” este un cuvânt oficial. Noile cuvinte introduse în DOOM
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic Român a prezentat lista noilor modificări. Conform acestuia, „selfie” este acum un cuvânt oficial. Iată ce alte modificări ale limbii române au mai fost introduse în carte.
Limbile evoluează constant. Acest lucru se datorează noilor cuvinte create de noi pentru a descrie acțiuni sau obiecte care nu existau înainte. De exemplu, cuvântul „internet” nu ar fi putut să existe acum 100 de ani deoarece internetul nu fusese încă inventat.
Din această cauză, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic (DOOM) a introdus recent aproximativ 3.600 de cuvinte. Printre acestea se numără câteva care, deși erau folosite deja în limbajul obișnuit, nu erau recunoscute oficial.
„Selfie”, „remedial”, și „prof” sunt doar o parte dintre noile cuvinte din DOOM. Ele vor apărea în ediția din acest an. Noua carte este în prezent în curs de tipărire.
„Sunt cuvinte nou introduse și normate, aproximativ 3.600, au fost efectuate modificări la intrări deja existente, în jur de 3.000, dar nu neapărat de normă, mai mult de accentuare. Pentru verbe, de exemplu, am inclus formele pentru toate persoanele, pentru că există și vorbitori care nu sunt nativi și au nevoie de acestea”, a declarat conform HotNews Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române.
„Prof” este o formă corectă acum
De generații, mulți copiii preferau forma prescurtată a substantivului „profesor”, și anume „prof”. Acum, această formă este recunoscută oficial. Pluralul acestuia este „profi”.
De asemenea, „selfie”, un cuvânt foarte popularizat în ultimii ani datorită smartphone-urilor a fost recunoscut de DOOM. El a fost încadrat în clasa substantivelor neutre. Pluralul acestui cuvânt este „selfie-uri”.
Și cuvântul „mausoleu” a suferit modificări. Până în prezent, despărțirea în silabe a acestui cuvânt era făcută sub forma „mau-so-leu”. Acum, „ma-u-so-leu” este forma corectă.
„DOOM-ul are un statut special față de alte dicționare. Este una dintre puținele situații când avem o obligație de a respecta ceva ce apare într-o carte. Chiar suntem obligați să folosim grafia, pronunțarea, formele corecte indicate în acest dicționar”, a adăugat Adina Dragomirescu.