Precizări privind testarea elevilor. Ping – pong între Ministerului Sănătății și Ministerul Educației
Ministerul Sănătății a transmis astăzi precizările privind testarea elevilor. Aceste teste non – invazive pe bază de salivă se fac în scop preventiv, pentru a depista posibilele cazuri asimptomatice din rândul copiilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă trebuie urmat de un test RT – PCR sau de un test antigen rapid. Iată mai multe detalii.
Testarea elevilor… acasă
Ministerul Sănătății scoate în evidență faptul că pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală și nu sunt necesare condiții speciale de lucru. „Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non – invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional”, se arată în documentul Ministerului Sănătății. La acest moment, în ceea ce privește testarea elevilor acasă, nu există o procedură clară. Sunt părinți care nu vor să-și testeze copiii acasă și mai sunt și cei care vor, dar nu știu cum să o facă.
„Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT – PCR sau testare rapidă.
Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers”, mai transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Așadar, ultimele decizii vor fi luate de Ministerul Educației. „După ce vom analiza materialul tocmai primit și vom discuta cu Ministerul Sănătății, când vom avea elemente certe, vom anunța. Deocamdată ședința de guvern”, ne-a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Situația testelor non – invazive pe bază de salivă în județul Timiș
Astăzi, 17 noiembrie, inspectorul școlar general al județului Timiș, Marin Popescu, a susținut o conferință de presă. La aceasta, printre altele, s-a discutat despre testele non – invazive pe bază de salivă.
În județul Timiș nu au ajuns nici până la acest moment testele non – invazive pe bază de salivă. Asta deși ne aflăm în mijlocul celei de-a doua săptămâni de când se tot discută despre ele. Din informațiile pe care le deține inspectorul școlar ele vor ajunge în județ în decursul zilei de mâine sau poimâine. „Săptămâna aceasta, asta înseamnă mâine, cel târziu poimâine, din informațiile pe care le am eu la acest moment vor sosi în județul Timiș testele de salivă non – invazive. Nu știu numărul testelor care ar trebui să apară. În funcție de numărul testelor care este stabilit pentru județul Timiș vom face o repartizare pe unitățile de învățământ și o distribuire a testelor către unitățile de învățământ. Același circuit pe care l-am exersat, să zic, în lunile trecute atunci când am preluat testele antigen de la Direcția de Sănătate Publică.
Știm că există un deficit foarte mare de personal didactic chiar și la nivelul unităților de învățământ din zona urbană. Pentru că la o unitate de învățământ cu 2.000 de elevi, cum este Colegiul Național Bănățean, testarea nu se va realiza într-o singură zi. Cu toate eforturile pe care le vom depune. În plus, am discutat ieri cu Societatea Studenților de Medicină din Timișoara. Avem sprijinul lor în acțiuni de voluntariat în funcție de: numărul de teste pe care le vom primi, în funcție de repartizarea acestora, gradul de infectare la mia de locuitori din comunități. Vom interveni acolo unde trebuie”, spune Marin Popescu.
Clarificările de care au nevoie inspectoratele și școlile
Atât inspectoratele școlare, cât și unitățile de învățământ au nevoie de clarificări în ceea ce privește testarea. Cea mai importantă dintre ele se referă la cine face testarea. „Trebuie să se stabilească foarte clar cine aplică testele. Pentru că în acest moment există un semn de întrebare vizavi de aplicarea testelor. În instrucțiunea Ministerului Sănătății apar și personalul medical și cadrele didactice. Avem această sincopă legată de aplicarea testelor de către cadrele didactice și ca atare nu știm care va fi măsura luată.
De asemenea, fizic, anvergura unității de învățământ nu va permite testarea într-o singură zi. Trebuie să se clarifice și aceste lucruri. Evident că ne dorim testarea. Pentru că ne dă un feedback legat de ce înseamnă sănătatea la acel moment. Acestea sunt chestiunile care trebuie clarificate”, spune Marin Popescu. Tot el mai spune că există deschidere din partea managementului unităților de învățământ, însă deficiența de resursă umană rămâne o problemă.
Inspectorul școlar general e de părere că unitățile de învățământ au nevoie de sprijin din partea părinților. „În general unitățile de învățământ au apelat la sprijinul părinților atunci când a fost nevoie și eu cred că sistemul are nevoie acum de sprijinul părinților. Ca de fiecare dată părinții au fost partenerii școlii. Și eu sunt părinte și cu siguranță dacă școala este în imposibilitate de a aplica testul pentru copil cu siguranță îl va face acasă”, mai spune inspectorul școlar general.